Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cerar će razgovarati s šefovima stranaka

PIRANGATE Skandal oko arbitraže homogenizirao vladajuće stranke u Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za petak poslijepodne zatvoreni sastanak s čelnim ljudima svih parlamentarnih stranaka, kako bi se razmotrili svi aspekti skandala koji je u četvrtak rezultirao ostavkom slovenskog suca u arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik, objavili su slovenski mediji.

Slučaj koji Hrvatska drži mogućim razlogom da promisli o otkazivanju arbitraže, a koji slovenski mediji i dužnosnici već nekoliko dana nazivaju "špijunskim skandalom", koji su navodno izazvali obavještajni krugovi povezani s Hrvatskom, u nastojanju da kompromitiraju rad arbitraže čija bi presuda navodno mogla biti nepovoljna za Hrvatsku, u Sloveniji su neki mediji nazvan "blamažom" vlade i njezinih predstavnika koji nisu spriječili izbijanje skandala, no vlada Mire Cerara zbog slučaja nije ugrožena, navode slovenski analitičari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne odustaju Cerar odgovorio Milanoviću: 'Hrvatski potezi vrijedni su žaljenja' Slika nije dostupna Poziv kolegi Milanović pisao Ceraru, s Pusić arbitražnom sudu

Slučaj je homogenizirao vladajuće stranke i oporbu pa svi službeni predstavnici govore da je i nakon Sekolčeve ostavke potrebno nastaviti s arbitražnim postupkom i da ga Hrvatska po svoj prilici neće moći otkazati.

Stalni arbitražni sud u Haagu naložio je Sloveniji da nakon ostavke Sekoleca u roku dva tjedna, kako predviđa protokol arbitraže, predloži svog zamjenskog suca.

Arbitražni sud objavio kako nastavlja s radom kao da se ništa nije dogodilo

Kako navode slovenski mediji, u formalnom smislu taj postupak u Sloveniji, gdje suca nakon složene procedure većinom izabire parlament, u tom roku nije moguće izvesti pa je vjerojatno da će Cerar svim političkim akterima predložiti novi zakon i njegovo usvajanje po hitnoj proceduri, kako bi se postupak skratio i novi sudac na vrijeme predložio predsjedniku arbitraže Gilbertu Guillaumeu.

Slovenski mediji navode da je zbog toga vjerojatno da će već idućeg tjedna biti sazvana izvanredna sjednica parlamenta koji je inače formalno od ovog tjedna počeo s uobičajenom ljetnom stankom, u kojoj se sastanci sazivaju samo u izvanrednim prilikama.

Kao jednog od mogućih kandidata za slovenskog suca u arbitraži mediji spominju Ernesta Petriča, bivšeg predsjednika ustavnog suda, dugogodišnjeg diplomata i državnog dužnosnika koji se nalazio na značajnim funkcijama, a uz to i stručnjaka za međunarodno pravo.

Mediji javljaju da je bivši predsjendik Danilo Tuerk odbio sugestije kako bi i on mogao biti jedan od kandidata, a kao razlog za otpadanje te kombinacije spominje se to što je Tuerk jedno vrijeme djelovao u timu za pripremu arbitraže, a uz to je sada i slovenski kandidat za glavnog tajnika UN-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene