Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljanje leta 93

Pilotkinja u misiji: 'Bila sam spremna umrijeti, nije bilo vremena za strah'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbena pilotkinja Heather Penney 11. rujna 2001. nije imala vremena za strah.

Njezin zadatak bio je zaustaviti oteti zrakoplov koji je bio usmjeren prema Washingtonu. 'Bila sam spremna umrijeti za svoju zemlju', rekao je Penney. 'To je nešto što bi učinio svatko na mom mjestu. Nisam imala vremena bojati se. Imali smo misiju i bilo je hitno', dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od eksploziva do aviona Evo čime su sve teroristi napadali svoje ciljeve Slika nije dostupna Jača kontrola i nadzor Prvi su puta prije 10 godina avioni upotrijebljeni kao projektili

11. rujna 2001. Penney i njezin zapovjednik imali su zadatak zaustaviti let 93 United Airlinesa čija je meta bila u Washingtonu. No, nisu imali nikakvih letjelica, čak ni naoružanja. Ono što im je preostalo je da krenu vlastitim zrakoplovima.

Zapovjednik Marc Sasseville bi je zadužen za napad u pilotsku kabinu otetog zrakoplova, a Penny je trebala napasti rep zrakoplova. U tom trenutku nisu znali da je oteti zrakoplov s putnicima već srušen u polje u Pennsylvaniji. Tako se misija preusmjerila na obranu zračnog prostora iznad Washingtona, kao i na pratnju predsjedničkog zrakoplova u kojemu se nalazio George Bush.

'Bila je to važna misija, dovesti predsjednika kući', rekla je Penney koja je bila jedina žena među pilotima koji su imali zadatak obrane zračnog prostora. 'Bilo je nadrealno jer je bilo jako tiho u zračnom prostoru', prisjetila se Penny. 'Zaista nisam imala emocija i vremena za reakciju tog dana, bila sam koncentrirana na obavljanje posla', dodala je.

'Ne želim da mi netko otme život i mislim da ne bi trebali dopustiti da naša nacija bude oteta. Mi smo izvrsna i fleksibilna zemlja i nema razloga reagirati sa strahom', rekla je Penny. Kada se prisjeti svoje uloge 11. rujna i kako će se događaj pamtiti rekla je da se nada da medijska pozornost neće uplašiti Amerikance od budućnosti.

'Tog dana smo vidjeli najbolje od sebe, stranci su pomagali strancima i bilo je mnogo hrabrih djela', rekla je. 'Sjetili smo se nečega važnijeg od nas samoh, a to je zajednica kojoj pripadamo', zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene