Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramotan slučaj u Slavoniji

Osuđeni pedofil služi kaznu u ustanovi za djecu, ministar Malenica najavio sankcije: "Neprihvatljivo"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Foto: DNEVNIK.hr Marin Piletić Marin Piletić Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Malenica Galerija 1/4 >>
Dva slučaja, dva moguća velika propusta u sustavu. Jučer je u Novskoj muškarac, osuđeni i rehabilitirani ubojica sa zabranom prilaska, ubio ženu, a danas se saznalo da je u Slavoniji osuđenom pedofilu kazna zamijenjena radom za opće dobro u ustanovi za djecu s posebnim potrebama.

"Upoznat sam s tim slučajem, pokrenuli smo interne postupke. To je neshvatljivo i neprihvatljivo. Osobno smatram da ta osoba nije trebala biti upućena u tu udrugu. Poduzet ćemo mjere da se takvo nešto ne ponovi", rekao je Ivan Malenica o šokantnom slučaju iz Slavonije gdje osuđeni pedofil kaznu služi u udruzi za djecu s posebnim potrebama.

Pročitajte i ovo Prezentacija izmjene Zakona o strancima Hrvatska postaje i zemlja imigracije Objavljeno koliko stranaca radi u Hrvatskoj i odakle su: Mijenja se zakon, ovo čeka sve koji dođu raditi k nama Marin Piletić, ministar Traži žrtveno janje Piletić poslao inspekciju radnicama koje su upozoravale na tragediju: "Mjesecima upozoravali na to što će se dogoditi, a nadležni su odmahivali rukom"

"Ako utvrdimo u internom postupku da je došlo do greške, kada vidimo što se dogodilo, svakako ćemo utvrditi odgovornost, i ako je potrebno, sankcionirati određene osobe koje su odlučivale o konkretnom slučaju jer držim da je to neprihvatljivo", odgovorio je na pitanje hoće li koga kazniti za takvu sramotnu odluku.

"Ovdje je riječ o pogrešci koja se dogodila u sustavu. Očito je došlo do greške, osoba je poslana tamo gdje nije trebala biti poslana", rekao je Malenica.

"Ako se utvrdi da je sistemska greška, onda svakako treba mijenjati zakon", dodaje.

Šokiralo je i jučerašnje ubojstvo žene u Novskoj. Ubio ju je supružnik koji je imao zabranu prilaska i koji je već ležao u zatvoru zbog ubojstva. Ovo jučer bio je 12. femicid u Hrvatskoj. Na pitanje je li to poraz sustava rekao je da je zakonodavni okvir bio dobar, ali da je odluka bila na državnom odvjetniku i na sucu te da treba pojačati njihovu edukaciju o nedavnim izmjenama zakona. 

Kazao je da u Kaznenom zakonu postoje brojne mjere, a jedna od njih je i istražni zatvor. 

Poništenje dioničarskog ugovora Ine i MOL-a?

"Ako postoji opasnost za društvo od neke osobe, onda treba učiniti da se makne opasnost, da se osoba makne iz društva", rekao je ministar.

Komentirao je i aferu u Ini i odgovarao na pitanje može li ona biti povod za poništenje dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a.

"Mislim da ćemo u narednom razdoblju revidirati ugovor i vidjeti postoje li tu nekakve mogućnosti da se taj ugovor mijenja. Sad se vidi da sustav upravljanja ne funkcionira", najavio je.   

Piletić: "Osobno sam poznavao i počinitelja i žrtvu"

Ministar socijalne skrbi Marin Piletić komentirao je ubojstvo u Novskoj

"U Novskoj se dogodio još jedan femicid. Osobno, a i kao ministar osuđujem nasilje u obitelji. Još jedna obitelj je uništena. I osobno sam poznavao i žrtvu i počinitelja", rekao je ministar, koji je i sam iz Novske.

Kaže kako u sustavu socijalne skrbi nije bilo evidentirano da ubojica ima zabranu prilaska.  

Kazao je da posljednje dvije godine postoji e-Očevidnik, u kojem se evidentiraju sve mjere i presude, ali presuda iz 1999. za konkretnog ubojicu nije unesena.

Piletić je komentirao i slučaj osuđenog pedofila koji kaznu služi radom za opće dobro u udruzi za djecu s posebnim potrebama.

"Izmjenama želimo detektirati i takve prekršitelje, da ne mogu raditi u ustanovama koje se bave s djecom", naglasio je. Još ne zna hoće li kao ministar intervenirati u konkretan slučaj.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene