Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska postaje i zemlja imigracije

Objavljeno koliko stranaca radi u Hrvatskoj i odakle su: Mijenja se zakon, ovo čeka sve koji dođu raditi k nama

Na prezentaciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bit će nazočni i predstavnici institucija koje su sudjelovale u radu na izmjenama tog Zakona.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike upravo prezentiraju izmjenu Zakona o strancima.

Na prezentaciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nazočni su i predstavnici institucija koje su sudjelovale u radu na izmjenama tog Zakona.

"Sudjelovalo je više ministarstava, a u više navrata je razgovarano u brojnim tijelima. Iako zakon dugo postoji u našem zakonodavstvu izmjene imaju težinu jer smo kao nacija prvi puta suočeni s porastom izdanih dozvola za boravak stranaca što znači da Hrvatska postaje ne samo država emigracije već i imigracije. Postaje država koja se potpuno međunarodno integrirala u krug demokratskih država što je donijelo rast gospodarstva i državnog standard, a time postala i atraktivnija destinacija za rad ljudima iz drugih krajeva svijeta, a ne samo iz susjedstva na što smo navikli", rekao je Božinović te dodao:

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Sramotan ispad pred kamerama VIDEO Vulin brutalno izvrijeđao Hrvatsku: "Misle da su kapo, a svi su ustaše. Pitao sam i Gotovinu je li ustaša"

"S obzirom na demografske trendove i smanjivanje stanovništva te depopulaciju dijelova Hrvatske jasno je da je potrebno useljavanje u svrhu ispunjavanja zahtjeva tržišta rada kako bi se broj radno aktivnog stanovništva održao i kako bi gospodarstvo te država optimalno funkcionirali. Broj zakonitih ulaska u Hrvatsku je u porastu, a činimo sve kako bismo spriječili i nezakonite ulaske."

Božinović je kazao da najveći broj useljenika u Hrvatsku čine strani radnici kojedovode poslodavci te da je riječ o ljudima nižih obrazovnih kvalifikacija koji privremeno borave u našoj državi.  

Pročitajte i ovo Otvoreno pismo HUBOL-a "Spavate li mirno" HUBOL bijesan na Beroša: "Vi kao da živite u Lalalandu, gdje je sve predivno, nažalost moramo vas protresti iz sna u kojem lete flamingosi"

"Potreba za radnom snagom je daleko veća od raspoloživih radnika u sektorima poput graditeljstva, industrije, prometa i ugostiteljstva. Domaće stanovništvo stari i smanjuje se broj radnika i stoga postoji potreba za uvozom radne snage kako bismo održali konkurentnost gospodarstva, kako bi seprivukle investicije, ali i da bi se održao mirovinski, zdravstveni i socijalni sustav", naglasio je Božinović te dodao:

"Izdavanje dozvola za rad prate trendovi o kojima govorimo. Broj zaposlenih se povećao u zadnjih par godina za 98.626, a broj nezaposlenih se smanjio za 45.625. Broj izdanih dozvola za rad i boravak od 2016. do kraja 2023. je 96.086, od njih je 8 tisuća iz zemalja članica EU, ostatak su treće države."

Kad govorimo o djelatnostima, najviše dozvola je izdano u graditeljstvu 44 posto, turizmu 25 posto, prometu 6 i trgovini 3 posto, a sve ostale djelatnosti čine 9 posto.

Pročitajte i ovo Katarina Peović u Saboru Burno u Saboru Grbin najavio nastavak prosvjeda, žestoko se sukobili Jandroković i Pejović: "Vi ste izdajica hrvatskog naroda"

Što se tiče državljanstava u 2023. godini imali smo 28.000 radnika iz BiH, 24.000 iz Srbije, 23.000 iz Nepala, 15.600 iz Indije, 13.400 iz Makedonije, gotovo 10.000 s Kosova, 8749 iz Bangladeša, 5.000 iz Turske i 4244 iz Albanije.

Omogućeno je izdavanje plave karte po prvi put osobama koje svoje vještine dokazuju radnim iskustvom u ICT sektoru. Za ovu kategoriju ljudi je omogućena fleksibilnija promjena poslodavaca.

Sezonskim radnicima dozvola će se izdavati na devet umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Smanjujemo i administrativne procese, najavio je Božinović. Olakšane su promjene zanimanja i poslodavca, a dodatni rad stranog radnika je također izmijenjen sukadno Zakonu o radu.

Pročitajte i ovo Tony Gerard Misteriozna likvidacija Sin ubijenog muškarca: "Poslao je jezivu fotografiju prije nestanka. Gdje je njegovo tijelo ako su ubojice uhićeni?"

"Nama je važno da svima koji imaju dozvolu za boravak i rad, uvodimo obvezu dokaza kompetenecija i za defiticarna zanimanja. Određeni su i omjeri zaposlenih domaćih i stranih radnika - najmanje 16 posto hrvatskih radnika za nedificitarna zanimanja, a 8 posto hrvatskih radnika za deficitirna zanimanja u hrvatskim tvrtkama.", rekao je Božinović.

Uveden je institut zadužnica, ako netko odustane od zapošljavanja. Nerijetko se dogodi da strani radnik dođe u zračnu luku i onda poslodovac koji ih je tražio odustane od tih radika i onda daljnje postupanje je u rukama policije što ne bi trebao biti slučaj. Teret njihovog vraćanja je prepušten državnim institucijama.

Uvodi se i zaštita stranih radika, imat će dopušteno vrijeme nezaposlenosti ako im prestane ugovor. Daje se rok od 60 dana, osoba ima važeću dozvolu i u tom roku moze naći novog poslodavca.

Ministar Marin Piletić je kazao da prvi put imamo pozitivni migracijski saldo.

"Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada definira crnu listu. Koji su uvjeti da bi na nju došli bit će vrlo brzo objavljeno. Samim time državni inspektorat će sukladno tom zakonu utvrditi koji je poslodavac imao neprijavljenog radnika, propisane su kazne, propisane su drastično veće kazne u slučaju ponavljanja istog prekršaja", kazao je.

Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca kazala je kako pozdravljaju izmjene zakona koje olakšavaju zapošljavanje stranih radnika.

"Pozdravljamo sve izmjene koje idu u smjeru zaštite radnika. Što se tiče ograničenja, razumijemo intenciju, međutim pratit ćemo utjecaj ovih izmjena na terenu, želimo vidjeti kako će se reflektirati na samom tržištu. A uvođenje zadužnice će rezultirati dodatnim opterećenjem i uvođenjem novih aktera, a to su javni bilježnici", kazala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene