Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivotvorili podatke zbog bolje prodaje

Pfizer zbog prijevare plaća najveću kaznu u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki farmaceutski gigant Pfizer pristao je platiti odštetu od 2,3 milijarde dolara u najvećoj nagodbi za prijevaru u zdravstvu u povijesti.

Tvrtka je priznala krivnju za krivotvorenje podataka o četiri lijeka radi bolje prodaje. U protuzakonitom promoviranju lijekova Pfizer je dužnosnicima zdravstvenog sustava predstavio lažne informacije o njihovu djelovanju, javlja CNN.. Radi se o Bextri, Geodonu koji je antidepresiv, antibiotiku Zyvoxu i Lyrici koji služi protiv epilepsije. Pfizer je lijek Bextra povukao s tržišta 2005. godine.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Gubimo ogroman novac Hrvatskoj i dalje stižu stotine tisuća doza cjepiva protiv korone: "Ugovori s proizvođačima napravljeni su da idu njima u korist"

Pfizer je optužen za nepravilno deklariranje lijekova s namjerom da se korisnike prevari i obmane. Nakon ovoga, dužnosnici američke vlade su naredili farmaceutskoj kompaniji potpisivanje kolektivnog ugovora. Njime će se postići dodatni javni uvid u aktivnosti tvrtke koja će svoje djelovanje morati objavljivati na svojim internetskim stranicama. Dio presude se odnosio i na Pfizerovo plaćanje mita liječnicima da ih se potakne da propisuju upravo njihova četiri sporna lijeka.

Čelnici Pfizera izrazili su kajanje zbog 'nekih poteza iz prošlosti', međutim, istaknuli su kako je u posljednje vrijeme pojačana njihova unutrašnja kontrola. Istraga protiv Pfizera pokrenuta je nakon navoda šestoro zviždača koji će podijeliti 102 milijuna dolara od Pfizerove kazne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene