Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki farmaceutski gigant Pfizer pristao je platiti odštetu od 2,3 milijarde dolara u najvećoj nagodbi za prijevaru u zdravstvu u povijesti.


Tvrtka je priznala krivnju za krivotvorenje podataka o četiri lijeka radi bolje prodaje. U protuzakonitom promoviranju lijekova Pfizer je dužnosnicima zdravstvenog sustava predstavio lažne informacije o njihovu djelovanju, javlja CNN.. Radi se o Bextri, Geodonu koji je antidepresiv, antibiotiku Zyvoxu i Lyrici koji služi protiv epilepsije. Pfizer je lijek Bextra povukao s tržišta 2005. godine.

Vezani članci Vili Beroš Građane cijepi i ministar zdravstva: "Važno je jer štitite nekog od najgoreg ishoda, smrtnog“ Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Šef splitske infektologije poručuje: "Razloga za uznemirenost roditelja nema"

Pfizer je optužen za nepravilno deklariranje lijekova s namjerom da se korisnike prevari i obmane. Nakon ovoga, dužnosnici američke vlade su naredili farmaceutskoj kompaniji potpisivanje kolektivnog ugovora. Njime će se postići dodatni javni uvid u aktivnosti tvrtke koja će svoje djelovanje morati objavljivati na svojim internetskim stranicama. Dio presude se odnosio i na Pfizerovo plaćanje mita liječnicima da ih se potakne da propisuju upravo njihova četiri sporna lijeka.

Čelnici Pfizera izrazili su kajanje zbog 'nekih poteza iz prošlosti', međutim, istaknuli su kako je u posljednje vrijeme pojačana njihova unutrašnja kontrola. Istraga protiv Pfizera pokrenuta je nakon navoda šestoro zviždača koji će podijeliti 102 milijuna dolara od Pfizerove kazne.