Wouter Zwart i Pete Hoekstra (Screenshot: CNN/Youtube)
Wouter Zwart i Pete Hoekstra (Screenshot: CNN/Youtube)

Američki veleposlanik u Nizozemskoj zapanjio je televizijskog novinara proglasivši "lažnim vijestima" vlastiti citat za koji je ustvrdio da ga nije izrekao.


Izvjestitelj Wouter Zwart upitao je novoimenovanog veleposlanika Petea Hoekstru za komentar izjave o islamskom ekstremizmu koju je sam veleposlanik dao 2015., kada je rekao da u Nizozemskoj postoje "zone u koje se ne smije ući".

Vezani članci Reporteri bez granica (Foto: AFP) Reporteri bez granica pripremaju međunarodnu deklaraciju protiv dezinformiranja Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Lažne vijesti o Predsjednici postale viralni hit: ''Osobno je vozila autobus s nogometašima''

"To je netočna izjava. Mogli bismo reći lažna vijest, ja to nisam nikada rekao", odgovorio je Hoekstra u intervjuu koji su prenijeli portali.

Zwart je, međutim, raspolagao viedeoisječkom u kojem Hoekstra jasno kaže da u "Nizozemskoj vlada kaos", da se "pale automobili", a "političarima nanose opekline" te da u "Nizozemskoj postoje zone u koje se ne smije ući".

Pošto mu je pokazao snimku, izvjestitelj Zwart je inzervirao Hoekstra zapitavši ga jesu li to "lažne vijesti".

Nisam to nazvao lažnom viješću, nisam te riječi danas upotrijebio. Ne, mislim da nisam", rekao je veleposlanik i vidno zbunio novinara.

Američki predsjednik Donald Trump često je kritizirao medijsko izvještavanje kada mu nije išlo na ruku nazivajući takvo novinarstvo "lažnim vijestima", a u studenome je rječnik Collins tu riječ proglasio "Riječju godine".

Hoekstra je rođen u Nizozemskoj, ali je emigrirao u Sjedinjene Države kao dijete i prisegnuo je na dužnost 11. prosinca pred američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom. Zastupnik Republikanca u Kongresu bio je 18 godina. (Hina)