Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz mumiju žrtvovana djeca

Peruanski arheolozi pokazali mumiju koju su pronašli prije 5 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Peruanski arheolozi predstavili su žensku mumiju koju su otkrili 2004. godine, a vjeruje se da je osoba bila dio elite kulture Ichma. Mumija 50-godišnje žene otkrivena je pokraj kostura dvoje djece na otoku San Lorenzu.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Izvanredno stanje zbog vala nasilja u Ekvadoru Na granici s Ekvadorom Još jedna zemlja proglasila izvanredno stanje: Razbuktava se val nasilja, stiže vojska kao potpora

Jose Antonio Hudtwalcker, voditelj tima arheologa koji je otkrio mumiju, odveo je reportere na groblje Caleta de la Cruz, prenosi Reuters. Iako su je otkrili prije pet godina, arheolozi su mumiju odmotali u siječnju ove godine. Kosturi dvoje djece pronađenih pokraj mumije imali su slomljene lubanje što nakon istraživanja dovodi do zaključka da su djeca žrtvovana prije obreda pokopa. Najčešće su žrtvovana malena djeca i uobičajeno je pronaći njihova tijela u blizini odraslih.

Dr. Uriel Garcia, kaže da je pronađena mumija bila visoko rangirana osoba u svom društvu jer je njezino tijelo pokopano daleko od mjesta na kojem je živjela između 900. i 1.500 godine nakon Krista. 'Ovo je senzacionalno u smislu da je ovo mjesto koje je bilo nenaseljeno jer u San Loernzu nije bilo vode. Stoga mora da je bila veoma važna osoba, jer su je morali prenijeti preko mora kako bi došli na otok i pokopali je', rekao je dr. Garcia.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene