Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna 16 milijuna dolara

Objavljena snimka eksplozije ''majke svih bombi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon je objavio snimku detonacije najveće nenuklearne bombe u posjedu SAD-a, koja je bačena u četvrtak na kompleks tunela i pećina kojima se koriste islamski teroristi u Afganistanu.

Snimka detonacije američke "majke svih bombi" GBU-43/B MOAB napravljena termalnom kamerom, a bio je to i prvi put da su SAD upotrijebile tu bombu u borbi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uništenje i do nekoliko blokova Simulator prikazuje utjecaj "majke svih bombi" Slika nije dostupna Nastavak rata Amerika na pripadnike Islamske države bacila "majku svih bombi"

MOAB u sebi ima gotovo 11 tona eksploziva i uništila je, prema Pentagonu, čak tri razine tunela te naoružanje i streljivo koje je tamo bilo uskladišteno. Pentagon je priopćio i da je u napadu ubijeno 36 terorista te da civilnih žrtava nije bilo.

"Ta bomba zapravo isiše sav kisik i zapali zrak. To je način da dođete do mjesta gdje konvencionalna oružja ne mogu doći", naglasio je vojni stručnjak Bill Roggio za Air Force Times.

Ipak, MOAB nije penetrirajuća bomba i prvenstveno je namijenjena takozvanim "mekanim" ciljevima na površini, a stručnjaci još ističu i da je riječ o nesofisticiranom oružju koje se koristi u specifičnim situacijama.

Cijena jedne MOAB bombe procjenjuje se na oko 16 milijuna dolara.

Postoji i "otac svih bombi" i on je, naravno - Rus

Zanimljivo je da i Rusi imaju svoju inačicu termobaričke bombe, koju su, kao odgovor Amerikancima, nazvali "ocem svih bombi" (Father of all bombs - FOAB) i koja navodno ima četiri puta veću zonu uništenja od američkog MOAB-a. Koristi novi tim eksploziva i njezina eksplozija je ekvivalent čak 44 tone TNT-a. Rusi su tu bombu testirali 11. rujna 2007. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene