Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni

Patnje mladih džihadista: 'IS me natjerao da čistim zahode, a moj iPod nije radio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među strancima koji su se odlučili priključiti Islamskoj državi puno je onih koji nisu zadovoljni uvjetima.

Nezadovoljni džihadisti koji su otputovali u Irak i Siriju kako bi se priključili Islamskoj državi mole da im se dopusti povratak kući jer, tvrde, prisiljeni su raditi ropske zadatke i pate bez udobnosti na koju su navikli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvan EU-a Susjedi donijeli odluku: Stranci će morati plaćati dvije tisuće eura godišnje za zdravstveno Dejan Mihajlović U bivšoj vojarni Mještani se pobunili protiv izgradnje migrantskog centra: "U kasnim večernjim satima dolazili su u moju kuću, lupali na vrata"

Strani reguruti u pismima roditeljima žale se da su morali čistiti zahode, ali i da im iPodi ne rade te da je previše hladno. Džihadist Areeb Majeed (23) i njegova tri prijatelja u Irak su otišli krajem svibnja. Student strojarstva u petak se vratio majci i ocu u Mumbai, nakon što im se žalio da je morao obavljati razne zadatke umjesto boriti se na prvoj crti, piše Daily Mail.

I određeni broj mladih francuskih muslimana zbog istih razloga žali zbog priključivanja IS-u.

'Moj iPod ovdje više ne radi. Moram se vratiti kući', napisao je jedan, dok drugi kaže da je tijekom boravka u Islamskoj državi uspio samo dijeliti hranu i odjeću.

'Zima je na početku. Postaje teško', poručio je. Treći borac požalio se jer mora prati.

Majeed kaže da su ga džihadisti marginalizirali. Kada je zadobio neobjašnjivu ranu od metka za koju nije dobio odgovarajuću pomoć nazvao je obitelj i rekao da se želi vratiti.

Saveznici u akciji: Uhićeni žena i sin vođe Islamske države!

'Tek nakon što sam ih molio odveli su me u bolnicu', tvrdi.

Tanvir Sheikh, otac jednog od mladića koji je otputovao s Majeedom, kaže da se osjeća kao da ga je njegov sin izdao. Fahadu je naime ponuđen posao u Kuvajtu, a umjesto toga odlučio je optutovati u Irak i pridružiti se ekstremistima.

'Pred sobom je imao svjetlu budućnost, ali on je iskoristio našu ljubav i izdao nas', kaže otac.

Britanac Mohommod Nawaz (30) osuđene je na četiri godine zatvora zbog pohađanja obuke u ekstremističkom kampu u Siriji. Njegov mlađi brat osuđen je na tri godine zatvora. Krivnja im je dokazana zahvaljujući fotografijama iz kampa koje je imao na mobitelu.

Hrvatica kojoj su ubili supruga: 'Snimku ubojstva nisam pogledala, a kćer štitim od horora'

Poruke koje je Mohommod slao djevojci otkrile su da u Siriji nije niti malo sretan. Tijekom treninga nije smio koristiti mobitel. Priznao je da noću plače od brige da više nikad neće vidjeti svoju djevojku u Londonu.

Islamska država privlači radikalizirane strance, a SAD je prošli tjedan upozorio kako ustanak postaje utjecajan i u Sjevernoj Africi. Otvaranje nove fronte brine dužnosnike u Washingtonu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene