Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haaški optuženik Paško Ljubičić izručen je u petak pravosudnim vlastima Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Suda BiH.


Ljubičić je temeljem odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji ga je optužio za ratne zločine, zrakoplovom prebačen iz pritvora haškog tribunala u Scheveningenu a u sarajevskoj zračnoj luci preuzela ga je pravosudna policija BiH. 

Vezani članci Zoran Mamić Priveden Zoran Mamić, Sud BiH provjerit će mu dokumente. Hrvatska priprema zahtjev za izručenje Brnabić i Višković položili kamen temeljac za zajednički projekt hidroelektrane \ Ana Brnabić položila kamen temeljac za hidroelektranu na Drini, u BiH ljutiti: "Ovo ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima"

Ljubičić se nakon višegodišnjeg skrivanja predao Haškom tribunalu u studenome 2001. godine a odluku o ustupanju njegova slučaja Sudu BiH Haški je tribunal donio u travnju ove godine unatoč protivljenju obrane i samog optuženika. 

Tijekom rata u BiH on je obnašao dužnost zapovjednika 4. bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) sa sjedištem u Vitezu. 

Optužen je da je kao pripadnik vojne policije 1992. i 1993. godine sudjelovao u progonu Bošnjaka na području Busovače i Viteza. 

Na teret mu se stavlja i sudjelovanje u ubojstvu 116 Bošnjaka u selu Ahmići počinjenom u travnju 1993. godine.