Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Industrijski razvijene zemlje dužne su preuzeti odgovornost za krizu okoliša, obuzdati svoju potrošnju i prihvatiti umjereniji životni stil, rekao je papa Benedikt XVI. na Svjetski dan mira koji Katolička crkva obilježava u utorak, prenijele su svjetske agencije.


‘Zanemarivanje Zemlje i prirodnih bogatstava što nam ih je Bog dao’ jednako je pogubno kao i ‘ratovi, terorizam i kršenja ljudskih prava’, citira njemačka agencija dpa Papine riječi. Katolički Dan mira obilježava se dok u Kopenhagenu svjetski čelnici raspravljaju o nužnim mjerama za obuzdavanje klimatskih promjena. U doba papinstva Benedikta XVI., Vatikan je počeo zagovarati ‘čiste energije’, a ove godine kani utrošiti 660 milijuna dolara za najveću solarnu elektranu u Europi, piše dpa.

‘Važno je priznati da među uzrocima sadašnje ekološke krize leži povijesna odgovornost industrijaliziranih zemalja’, rekao je Benedikt XVI. i pozvao ‘tehnološki napredna društva’ da ‘prihvate umjeren životni stil, da smanje potrošnju energije’, prenosi Reuters. Nijedna nacija ili narod ne smiju ostati ravnodušni prema onečišćenju okoliša, širenju pustinja, nestanku vrsta, rastu prirodnih katastrofa, rekao je Benedikt XVI.

Vezani članci Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave Misteriozna pjena u rijeci u St. Peterburgu Prijetnja za okoliš: Misteriozna pojava u Sankt Peterburgu zabrinula građane

‘Čovječanstvu treba duboka kulturna obnova; ono mora ponovno otkriti vrijednosti koje mogu biti čvrsta osnova za izgradnju svjetlije budućnosti za sve nas’, rekao je Papa. ‘Sadašnje krize - ekonomska, kriza hrane, okoliša ili socijalna kriza - u konačnici su krize morala i sve su međusobno povezane’, prenosi agencija Reuters Papine riječi. (Hina)