Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI., suočen sa skandalima seksualnog zlostavljanja djece u katoličkim školama, izrazio je nadu da će njegovo predstojeće pismo o tom problemu 'pomoći pokajanju, iscjeljenju i preporodu'.


Obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu sv. Petra na općoj audijenciji, Papa je najavio da će u petak potpisati dugo očekivano pastoralno pismo povodom slučajeva pedofilije u Irskoj.

Vezani članci Lorenzo Gentile - 2 Je li u Petrinji bilo krađe humanitarne pomoći? Talijan tvrdi: "Paketa nije bilo. Optužili su me da smo poslali popišanu robu." U općini mu dobacuju: "Mafijo" Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Skandal nad skandalima: Starije i ugrožene "cijepili" praznim špricama, pokrenuta hitna istraga

>> Za seksualno zlostavljanje optuženo 94 svećenika katoličke crkve

'Kao što znate, Crkvu u Irskoj posljednjih mjeseci potresaju slučajevi zlostavljanja djece. Kao izraz moje duboke zabrinutosti napisao sam pismo koje se odnosi na tu bolnu situaciju. Tražim od vas da ga pročitate otvorenog srca i u duhu vjere. Nadam se da će pomoći u procesu pokajanja, iscjeljenja i preporoda', kazao je Papa. Pismo irskom narodu, prvi papinski dokument posvećen isključivo pedofiliji, rezultat je osuđujućeg izvješća irske vlade o masovnom zlostavljanju djece u Dublinskoj nadbiskupiji. U tzv. Izvješću Murphy, objavljenom u studenom, stoji da je Crkva u Irskoj "'psesivno' krila slučajeve zlostavljanja djece u spomenutoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. (Hina)