Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na mnogim područjima prehrambeni proizvodi odlaze iz zemlje a mjesno stanovništvo postaje dvostruko siromašnije jer nema ni hrane ni zemlje", upozorio je Papa.


Papa Franjo je primajući u četvrtak izaslanstvo FAO-a kritizirao multinacionalne kompanije i države zbog grabeža zemlje u siromašnim zemljama, preporučivši da se obiteljima koje žive od poljodjelstva pruži potpora.

Vezani članci Desecima milijuna prijeti glad - 3 Dramatično upozorenje UN-a - desecima milijuna ljudi zbog rata u Ukrajini prijeti glad. Ministrica Vučković otkrila kakvo je stanje u Hrvatskoj Slika nije dostupna Svijet u strahu - Je li papa Franjo bolestan?

"Multinacionalne kompanije i države grabe obradivu zemlju i to sve više zabrinjava. Ne samo da ratare lišava važnog dobra, nego izravno ugrožava suverenitet zemalja. Na mnogim područjima prehrambeni proizvodi odlaze iz zemlje a mjesno stanovništvo postaje dvostruko siromašnije jer nema ni hrane ni zemlje", upozorio je.

Papa Franjo je smjerao na posebno čest slučaj u Africi, gdje zemlje poput Kine iskorištavaju velika prostranstva kako bi hranu izvozile na vlastito tržište.

NIŠTA OD PRIZNANJA MEĐUGORJA? 'Kakvi to vidioci mogu reći da će Majka Božja u 16 sati poslati poruku?'

FAO mora "ojačati projekte u korist obiteljskih tvrtka i poticati države da pravedno urede korištenje i vlasništvo nad zemljom", rekao je, osudivši činjenicu da "žene u mnogim zemljama ne mogu posjedovati zemlju koju obrađuju".

U stilu koji najavljuje njegovu novu encikliku o ekologiji "Laudato si" ("Hvaljen budi") koja će se objaviti 18. lipnja a imat će etičku i socijalnu notu, Papa iz Argentine je upozorio da se "poljoprivredni proizvodi koriste za hranu životinjama i za proizvodnju biogoriva".

Nužno je veliko zalaganje međunarodne zajednice kako bi se "promijenio način života", istaknuo je Sveti Otac. "Umjerenost se ne protivi razvoju, ona je njegov uvjet".

Papa je u Vatikanu primio sudionike 39. zasjedanja UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) koja se upravo održava u Rimu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju