Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo u jednom je intervjuu rekao da narode Jugoslavije u istoj državi ne bi moglo držati niti ljepilo.


U intervjuu za španjolski list La Vanguardia, komenitrajući najavu nezavisnosti Škotske i Katalonije, papa Franjo se osvrnuo na raspad Jugoslavije, naglasivši kako tu federaciju niti ljepilo nije moglo držati zajedno, prenosi Independent.

Vezani članci Susret pape Franje i Benedikta XVI. - 1 A gdje su im maske? Pogledajte kako je prošao susret dvojice papa s novim kardinalima Zaštitna maska U ovom dijelu Španjolske uvode obavezne zaštitne maske, kazna za nenošenje paprena

'Postoji nezavisnost po emancipaciji i nezavisnot po sukcesiji. Nezavisnost po emancipaciji, na primjer je bila američka, kada su se emanicipirali od europskih država', rekao je Papa.

Hrvatska i zemlje bivše Jugoslavije podijelit će milijune eura!

'Nezavisnot nacija po sukcesiji je raspadanje, a ponekad je ono veoma očito. Razmislimo o bivšoj Jugoslaviji. Očito, postoje nacije s kulturama tako različitima koje ne bi moglo ni ljepilo držati zajedno. Slučaj Jugoslavije veoma je jasan', kaže Papa.

Na pitanje o mogućem odcjepljenju Katalonije od Španjolske papa Franjo je odgovorio: 'Sve podjele me zabrinjavaju'.

Jedan je od rijetkih lidera koji je komentirao i slučaj Škotske. 'Škotska, Padanija, Katalonija, bit će slučajeva koji će biti pravedni i slučajeva koji to neće biti, ali odcjepljenje nacija bez obveznog jedinstva treba se uzeti s rezervom i analizirati ih slučaj po slučaj', rekao je papa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook