Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katoličko-islamski forum u Vatikanu

Papa istakao važnost vjerske slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. istaknuo je važnost 'osobne slobode savjesti' i 'vjerske slobode' obraćajući se sudionicima prvog katoličko-islamskog foruma, koji u četvrtak završava u Vatikanu.

Pred muslimanskim i katoličkim teolozima iz cijelog svijeta, Benedikt XVI. je izrazio 'nadu' da će temeljna ljudska prava poštivati svi i posvuda. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DRUŠTVENO SAZRIJEVANJE Ljubav i jednakost u Crnoj Gori: U Budvi sklopljeno prvo istopolno partnerstvo Beskucnici Socijalna (ne)pravda Začarani krug siromaštva i birokracije: Žele pronaći posao, no sustav im ne omogućuje ni - osobnu iskaznicu

>> VIDEO: Papa osudio klanjanje lažnim idolima

'Dužnost je političkih i vjerskih čelnika osigurati slobodno uživanje tih prava kroz puno poštivanje osobne slobode savjesti i vjerske slobode', rekao je Papa.

Benedikt XVI. je istaknuo da je muslimansko-katolički forum 'jasan znak našeg međusobnog uvažavanja i želje da slušamo jedni druge uvažavajući se', a to je 'korak na putu boljeg razumijevanja između kršćana i muslimana'.

Forum, održan na temu 'ljubavi prema Bogu' i "ljubavi prema bližnjemu" organiziran je nakon što je 13. listopada 2007. godine poziv na dijalog uputilo 138 vjerskih velikodostojnika i muslimanskih intelektualaca iz cijeloga svijeta i iz različitih škola.
Islamski teolozi pozvali su na dijalog godinu dana nakon što je papa Benedikt XVI. u rujnu 2006., u Regensburgu citirao bizantskoga cara iz 15. stoljeća koji je širenje vjere nasiljem nazvao nerazumnim i protiv Božje pravde. Taj govor potaknuo je niz osuda u islamskome svijetu.

Prvi Katoličko-muslimanski forum završava u četvrtak za javnost otvorenim sastankom na isusovačkom papinskom sveučilištu Gregoriani.

Islamsko izaslanstvo predvodi poglavar bosansko-hercegovačkih muslimana, reis ul-ulema Mustafa Cerić, a katoličko francuski kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međuvjerski dijalog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene