Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održao opću audijenciju

Papa Franjo u rimskoj bolnici Gemelli: Iz Vatikana otkrili razlog njegove hospitalizacije

Papa Franjo ima respiratornu infekciju i morat će provesti "nekoliko dana" u bolnici na liječenju, objavio je Vatikan u srijedu.

U priopćenju se navodi da se 86-godišnjij Papa žalio na probleme s disanjem zadnjih dana. Dodali su da testovi pokazuju da Sveti Otac nema COVID-19.

Papa Franjo dirnut je brojnim primljenim porukama ohrabrenja te izražava zahvalnost za bliskost i molitvu, priopćio je Vatikan.

Nekoliko sati ranije Papa je iznenada odveden u bolnicu na testiranja. Vatikan je prvotno kazao da je riječ o ranije zakazanom pregledu, ali su talijanski mediji to problematizirali ističući da je televizijski intervju dogovoren s Papom za srijedu poslijepodne otkazan u zadnji čas.

Operirano plućno krilo

U dobi od 21 godine Franjo je teško obolio od pleuralnog izljeva i i bio je na rubu smrti te mu je uklonjen dio plućnog krila 1957. U nedavno objavljenoj biografiji prisjetio se te epizode komentirajući da suosjeća s oboljelima od COVID-19.

"Razumijem kako se osjećaju ljudi oboljeli od koronavirusa koji se bore za dah uz pomoć umjetnih respiratora", povjerio je Franjo.

Prisjetio se i naknadne operacije uklanjanja cista iz desnog plućnog krila u intervjuu koji je dao uglednom argentinskom novinaru i liječniku Nelsonu Castru kojemu je naglasio da se nakon toga "potpuno oporavio".

Ranije održao opću audijenciju

Papa (86) je ranije u srijedu održao opću audijenciju u Vatikanu i činilo se da je dobrog zdravlja, navodi Reuters.

Papa Franjo boluje od divertikulitisa koji može prouzročiti inficiranje ili upalu debelog crijeva.

Dio debelog crijeva uklonjen mu je operacijom 2021. u bolnici Gemelli.

Ranije ove godine rekao je da opet ima isti problem i da se zbog toga udebljao, ali da nije previše zabrinut.

Također ima problema s koljenom, a u javnosti koristi štap i invalidska kolica.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Odao počast Papa pozdravio tisuće izbjeglica: "Svatko od vas zaslužuje pažnju, pokazali ste čvrstu volju"

Papa Franjo u prošlogodišnjem intervjuu za Reuters rekao je da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021.

Prošlog srpnja, prilikom povratka iz Kanade, papa Franjo priznao je da su njegova poodmakla dob i teškoće s hodanjem možda dovele do nove, sporije faze njegova pontifikata.

Međutim, u međuvremenu je posjetio Kazahstan i Bahrein, a prošlog mjeseca Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan.

Pročitajte i ovo Papa Franjo i Vladimir Putin Intervju za TV Papa želi razgovarati s Putinom: "Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima ruskog carstva"

Također je ove godine rekao da ne planira odreći se dužnosti u skorije vrijeme, ali ako to ipak jednom učini, razlozi za to bit će zdravstvene prirode.

Na pitanje švicarske televizije RSI u intervjuu objavljenom 12. ožujka koje bi ga stanje navelo na ostavku, odgovorio je: "Umor koji vam ne dopušta da stvari vidite jasno. Nedostatak jasnoće i znanja za procjenu situacije."


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene