Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na referendumu bi odlučivali o tome hoće li prihvatiti arbitražni sporazum.


Glavni koalicijski partner slovenskog premijera Boruta Pahora založio se za održavanje referenduma na kojemu bi Slovenci odlučivali o tome hoće li prihvatiti arbitražni sporazum s Hrvatskom, kada bude postignut na temelju pregovora koje su nedavno dogovorili premijer Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Vezani članci Dražen Oreščanin Ugostitelje razljutila Plenkovićeva najava: ''Jedna vrlo opasna izjava jer zadire u osnovna ljudska prava. Ljudi se pitaju ok, tko se treba cijepiti?'' Slika nije dostupna Slovenija: Pahorova stranka i vlada podigle potporu

'Odluka o tome da se ide na arbitražu (koja će razriješiti granični spor) i pod kojim uvjetima tako je važna i dugoročna da joj je potreban najširi legitimitet', izjavio je predsjednik koalicijske stranke Zares i ministar za visoko školstvo u slovenskoj vladi Gregor Golobič. 'Uspijemo li pregovorima postići dobar arbitražni sporazum, uvjeren sam da bi on na referendumu dobio potporu i tako dobio najširu legitimnost', rekao je Golobič, komentirajući priopćenje Slovenske pučke stranke (SLS) da je već počela prikupljati potpise građana za održavanje referenduma.

>> 'Rješenje graničnog pitanja nije uvjet za EU'

Stranka Zares koju vodi Golobič glasovala je početkom tjedna za sporazum Slovenije i Hrvatske o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku razgovora o graničnoj arbitraži, dok su zastupnici oporbenog SLS-a glasovali protiv i traže da se održe dva referenduma kojima bi Slovenija zajamčila da će se granični spor riješiti riješen na temelju tzv. načela pravičnosti, sa slovenskim neposrednim izlazom na otvoreno more i to prije ulaska Hrvatske u EU. Jedan referendum odnosio bi se na arbitražni sporazum kad se on postigne, a drugi na potvrdu hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om o kojemu će odlučivati parlament, ali naknadno može biti provjeren i na tzv. naknadnom zakonodavnom referendumu koji regulira Zakon o pučkoj inicijativi. Njega je kao sigurnosni instrument u slovenski ustav početkom devedesetih godina uvela tada jaka Slovenska pučka stranka. (Hina)