Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD pritišće Sloveniju

Pahor opet pokušava uvjeriti sunarodnjake da referendum nije potreban

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka slovenskog naroda iz Maribora, koja pokušava spriječiti prijem Hrvatske u članstvo NATO-a na travanjskom susretu na vrhu tog saveza, pozvala je na sastanak premijera Boruta Pahora.

Pahor će se odazvati pozivu, rekao je popodne za Slovensku televiziju Lovro Škrinjarič, novi predsjednik te stranke.

Dojučerašnji predsjednik stranke Zdenko Vinkov Vincenc je nakon razgovora s premijerom Pahorom dao ostavku, a premijer će novo vodstvo stranke ponovno pokušati uvjeriti da referendum za hrvatsko članstvo u NATO-u nije potreban i da prikupljanje potpisa šteti slovenskim interesima, javili su mediji.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Slika nije dostupna Portugal i Slovenija predali dokumente NATO: Scheffer ubrzo šalje pozivno pismo Hrvatskoj i Albaniji

Slovenski je radio popodne javio da se prikupljanja potrebnih 40.000 potpisa odrekao i ultranacionalistički prvak Zmago Jelinčič koji je podupirao referendum. Referendum je na konferenciji za novinare 'nepotrebnim i nekorisnim' nazvao i predsjednik države Danilo Tuerk, pa je neizvjesno koliko će idućih dana biti moguće očekivati da SSN odustane od svoje nakane i koliko će, ako ustraje, uspjeti u pokušaju da u idućih 35 dana, koliko je predviđeno, prikupi potrebnih 40.000 potpisa registriranih birača.

Kako je javila Slovenska televizija, Škrinjarič je potvrdio da je s premijerom Pahorom razgovarao telefonom, ali se nije želio očitovati o konačnoj odluci stranke o referendumu, rekavši da glede toga u njoj postoje razilaženja. Neki pravnici smatraju da bi danas započeto prikupljanje potpisa za referendum moglo biti prekinuto ako SSN potpiše izjavu da odustaje. Drugi napominju da je prvotnu inicijativu za referendum osim 'Zavoda 25. lipnja 1991.' i SSN-a potpisala i mariborska udruga 'Savez štajerskih domoljubnih organizacija - Hervard'.

SAD očekuje od Slovenije da na vrijeme dovrši proces ratifikacije

Sjedinjene Države očekuju da Slovenija na vrijeme dovrši ratifikaciju pristupnih protokola, kako bi Hrvatska i Albanija bile primljene u članstvo na summitu NATO-a, koji se 3. i 4. travnja održava u Strasbourgu i Kehlu, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

'Očekujemo od Slovenije da dovrši svoju proceduru ratifikacije na vrijeme, kako bi izrazili dobrodošlicu za obje zemlje, Hrvatsku i Albaniju, na summitu 60. obljetnice NATO-a 3. travnja', izjavio je glasnogovornik State Departmenta Rob McInturff, odgovarajući na pitanja o slovenskoj inicijativi za referendum o članstvu Hrvatske u NATO, koji je doveo u pitanje rokove dovršetka cijele procedure.

Na pitanje o krajnjem roku za predaju instrumenata o ratifikaciji pristupnih protokola State Departmentu, kao depozitaru Washingtonskog ugovora kojim je osnovan NATO, glasnogovornik je kazao kako prema tumačenju pravne službe State Departmenta, u Washingtonskom ugovoru 'nema odredbi koje traže da se vlada SAD-a unaprijed obavijesti o ratifikaciji, do određenog datuma'. 'Hrvatska mora predati svoj instrument o pristupanju najkasnije do 3. travnja, odnosno prvog dana summita', rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene