Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potražnja za radnicima na tržištu rada u Europskoj uniji pala je za šest posto u posljednjem tromjesječju prošle godine u odnosu na 2011. godinu, ali je porasla potražnja za radnom snagom u zdravstvenom sektoru, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.


Tijekom protekle godine pad potražnje za slobodnim radnicima bio je u stalnom padu, a u posljednjem tromjesječju dosegnut je pad od 6 posto u odnosu na zadnje tromjesječje 2011. godine. Istodobno, zabilježen je porast u potražnji za radnicima u zdravstvenom sektoru. Između 2008. i 2012. povećan je broj zaposlenih u zdravstvenom sektoru za gotovo dva posto, navodi se tromjesečnom biltenu 'Europska promatračnica slobodnih radnih mjesta', koji izdaje Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenje Europske komisije.

Taj trend pripisuje se starenju stanovišništva, napretku u tehnologijama i liječenju, očekivanju ljudi da će dobiti kvalitetnije usluge i većem naglasku na preventivnoj njezi.

Vezani članci Sigurnost na poslu Ne pridržavaju se ni minimalnog standarda sigurnosti na poslu, ponašaju se kao kaskaderi Radnik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatsko tržište rada vapi za reformom: Poslodavci očajnički trebaju radnike no nema tko raditi i uskoro nas neće imati tko ni podučavati, ni liječiti

>> Njemačka nudi priliku mladima iz inozemstva za 'posao života'

Osobna njega u zdravstvu najbrže je rastuće zanimanje u razdoblju između četvrtog tromjesečja 2011. i četvrtog tromjesečja 2012. Tri druga zdravstvena zanimanja nalaze se u prvih 25 zanimanja u porastu: njegovatelji i primalje, medicinski i farmaceutski tehničari te ostali djelatnici povezani sa zdravstvom - stomatolozi, farmaceuti, fizioterapeuti. Srednjoročno gledano, mogućnost zapošljavanja najveća je za njegovatelje i primalje.

Izvješće pokazuje da se neke zemlje suočavaju sa starenjem u zdravstvenom sektoru. Primjerice, više od 40 postozdravstvenih djelatnika u Bugarskoj i baltičkim zemljama ima između 50 i 64 godina što je znatno više od europskog prosjeka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook