Obavijesti Video Pretražite Navigacija
9 veličanstvenih

Ovo su najmodernije, najubojitije i najtajnije letjelice današnjice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmoderniji zrakoplovi današnjice mogu se pohvaliti tehnologijama koje čine prekretnice u 21. stoljeću.

Više nije pitanje vremena, a nije bilo tako davno da se govorilo kako ćemo imati dronove koji stanu u dlan ruke i koje će vojska koristiti. S druge strane, za nekoliko godina, imat ćemo zračne grdosije, koje će satelite u orbitu lansirati s 10 kilometara visine.

Pročitajte i ovo Borbeni avion F-16 Jasna poruka Američki borbeni zrakoplovi u ponedjeljak stižu iznad BiH. Dodik poručio: "Očekujem potporu i Hrvatske" Ruski vojni zrakoplov "Stvarno zastrašujuće" Procurili detalji incidenta zbog kojeg je Rusija umalo zaratila s NATO-om: Ruski pilot pobjesnio, opsovao svog kolegu

Isto tako, napredne tehnologije sve više nadilaze SAD i Europu, a priključuju im se Rusija, Kina i Iran. Business Insider donosi pregled zrakoplova koji danas čine prekretnicu u svojim domenama.

F-35 Lightning II

Ovaj zrakoplov prati šarolika reputacija - od propasti stoljeća, do najstrašnijeg vojnog zrakoplova ikad napravljenog. Jedno je ipak činjenica, troškovi njegovog razvoja popeli su se na 1,5 bilijuna dolara te je on svakako najskuplji zrakoplovni projekt u povijesti.

STROJNICE, VODENI TOPOVI I 'KIŠA' CIGLI 'Akcija' interventne policije u Rusiji

Opasna provokacija - Dva ruska bombardera upala u SAD

Njegove mogućnosti, barem na papiru, kažu da je to zrakoplov koji se može nositi u bliskoj zračnoj borbi, pružiti blisku zračnu potporu, preuzeti ulogu bombardera te pritom sve to obavljati uz pomoć najmodernije stealth tehnologije. Kao njegove prednosti, ističu se i visoka sposobnost manevriranja u zraku te sposobnost vertikalnog polijetanja/slijetanja.

Stvarnost je ipak nešto drugačija, a 35-ica je dosad imala gotovo svaki moguć zamisliv kvar na sebi, od softwarea do motora. No, svidjelo se to nekom ili ne, taj će borbeni zrakoplov biti radni konj američkog zrakoplovstva u budućnosti, jer SAD su naručile njih čak 1700.

F-22 Raptor

Prethodnik F-35-ice i trenutno najnapredniji borbeni zrakoplov na svijetu, koji je već vidio i korištenje na terenu.

SAD su jedina država koja ih ima, točnije zadržali su ga za sebe, zahvaljujući federalnom zakonu koji zabranjuje njegov izvoz.

Lockheed-Martin napravio je 195 Raptora i isporučio ih američkoj vojsci 2012. godine. Svoj prvi test na terenu imao je u zračnim napadima protiv Islamske države.

T-50

Riječ je o ruskom borbenom zrakoplovu 5. generacije i direktnom odgovoru na američki F-35. Amerikanci vjeruju da stealth tehnologija tog zrakoplova nije ravna onoj na F-22 ili F-35, no Rusi vjeruju da će T-50 (koji je inače u fazi prototipa) nadjačati F-35 u performansama, poput manevarskih sposobnosti i brzine.

Kremlj planira uvesti taj zrakoplov u zračne snage do 2016. godine. Nakon toga će se okrenuti inačicama za izvoz, a osim Indije, u igri su Iran i Južna Koreja.

Chengdu J-20

Ovaj zrakoplov je prozvan klonom američkog F-35 zrakoplova, a na njega se gleda kao na prekretnicu u istočnoj Aziji.

Vjeruje se da će po dovršetku prototip faze J-20 imati stealth sposobnosti i domet do Japana, Filipina i Vijetnama iz unutrašnjosti Kine.

Peking zasad raspolaže sa šest prototipa tog zrakoplova, a novi prototipi izlaze s trake ubrzanim tempom. Konačna verzija J-20 očekuje se tijekom 2018. godine.

Eurofighter Typhoon

Višenamjenski borbeni zrakoplov, koji je originalno bio zamišljen kao primarni zrakoplov NATO saveza. Riječ je najvećem vojnom projektu, kojeg su financirale četiri europske države: Njemačka, Španjolska, Italija i Velika Britanija.

Uspoređuje ga se F-35, no za razliku od skupocjenog američkog problematičnog zrakoplova, Typhoon je već imao vatreno krštenje i to u Libiji. Ukupno ih je proizvedeno 402, a koriste ih vojske Australije, Italije, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, Omana i Saudijske Arabije.

MH-X Silent Hawk

OVaj helikopter bio je strogo čuvana tajna sve do 1. svibnja 2011. godine, kad je izveden prepad na sjedište Osame bin Ladena u Abbottabadu u pakistanu, u kojem je tadašnji najtraženiji terorist u svijetu i ubijen.

Ono što se pretpostavlja jest da je riječ o uvelike modificiranom modificiranoj verziji poznatog helikoptera UH-60 Black Hawk. Ne zna se kad je projekt nastao, koliko je koštao niti koliko američka vojska ima takvihi helikoptera.

Ne bi se vjerojatno i dalje znalo da se jedan od dva ta helikoptera nije srušio tijekom prepada na Bin Ladena.

X-47B

Riječ je o drone letjelici koju će koristiti američka mornarica i koja je sposobna izvoditi složene manevre, primati gorivo tijekom leta te nositi naoružanje.

Ovaj je vojni dron postavio već par rekorda, obavivši neovisno punjenje gorivom tijekom leta, te je uspješno poletio i sletio s palube nosača zrakoplova.

Sposoban je krstariti zrakom brzinom zvuka, a domet mu je 3840 kilometara, što je impresivno i dvostruko više od američkog Reaper drona.

Stratolaunch

Kad ga se dovrši, biti će to jedan od najčudesnijih zrakoplova ikad napravljenih.

Njegova zadaća bit će ta da će se s njega u orbitu lansirati sateliti. Imat će najveći raspon krila među zrakoplovima, a plafon leta bit će mu na 10 kilometara, gdje će se nos usmjeriti prema svemiru, nakon čega će teret kojeg nosi poletjeti u orbitu na raketnim motorima.

Poletjeti bi mogao već 2016. godine, a njegova proizvodnja bila bi relativno jeftina. Naravno, riječ je o zrakoplovu koji bi se opetovano mogao koristiti za navedena lansiranja u svemir.

X-37B

Još jedan tajni projekt američke vojske, no ovaj put riječ je o svemirskoj dron letjelici, koja je dvije godine provela u svemiru. Ponovno je lansirana u orbitu 30. svibnja ove godine na još jednu dugu misiji, čije detalje, naravno, nitko ne zna.

U osnovi, na taj se dron može gledati i kao na satelit kojeg američka vojska može kontrolirati i pozvati nazad kad poželi te ponovno poslati u svemir. Sve to američkoj vojsci daje fleksibilnost korištenja svemira bez presedana i konkurencije u svijetu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene