Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Festival demokracije'

Ovakvi izbori mogu se održati samo u Sjevernoj Koreji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred birališta pjesma i ples. Glasači su se masovno odazvali.

U Sjevernoj Koreji, najzatvorenijoj zemlji svijeta, održavaju se lokalni izbori. Prvi takvi otkada je prije 4 godine na vlast došao Kim Jong Un. No, glasači nemaju velik izbor, u svakoj jedinici ponuđen im je samo jedan kandidat, a bilo kakvo protivljenje smatra se izdajom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

Festival demokracije. Lokalni izbori u Sjevernoj Koreji na prvi pogled upravo tako izgledaju. Ispred birališta pjesma i ples. Glasači su se masovno odazvali. Do 14 sati po lokalnom vremenu, njih čak 91 posto obavilo je svoju dužnost.

'Upravo sam dao glas našem kandidatu. Vjerujem da će svi oni, kao pravi sluge naroda, uvijek raditi sve bolje', rekao je student Choe Jin Hyok.

No na ovim izborima građani ustvari nisu mogli birati. Vlast je to učinila umjesto njih i u svakoj izbornoj jedinici, za svaku dužnost, ponudila im je samo jednog kandidata. Tako da su na listićima jedino mogli zaokružiti DA ili NE.

PARANOJA NA KVADRAT Svaki list salate ide pod mikroskop, tek onda u njegov tanjur

'Izbori koji se održavaju danas važni su kako bi se moć našeg naroda učvrstila i bila kao stijena. Svi glasači koji sudjeluju, kao gospodari svoje zemlje, izražavaju mišljenje o kandidatima svojim glasovima', rekla je potpredsjednica biračkog odbora Ri Hye Ok.

Glasanje protiv ponuđenog kandidata smatra se izdajom, kao i neizlazak na izbore. Ako država, koja motri na svaki korak svojih građana, otkrije da netko uopće nije glasao, njega i njegovu obitelj očekuju problemi. Izbori vlastima služe za provjeru poslušnosti nacije i otkrivanje onih koji se usude pokazati bilo kakav otpor. Ne čudi, zato, da bi konačan odaziv, mogao biti oko 99 posto.

Inače ovo su prvi lokalni izbori u vladavini Kim Jong Una, koji je na čelo Sjeverne Koreje stao prije nešto manje od 4 godine. I njih će iskoristiti kako bi dodatno učvrstio svoju vlast

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene