Pariška katedrala Notre-Dame gotovo je potpuno izgorjela u katastrofalnom požaru koji je u ponedjeljak oko 18:50 planuo u potkrovlju crkve i nezaustavljivo se proširio na gotovo čitav krov. Vatru je gasilo 400 vatrogasaca. U gašenju su ozlijeđena dva policajca i vatrogasac. Predsjednik Emmanuel Macron najavio je akciju prikupljanja sredstava za obnovu koja bi mogla potrajati desetljećima, a istražitelji za to vrijeme intenzivno traže krivca.

Galerija Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 1 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 2 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 4 +10 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 3

Čitav je svijet u šoku gledao kako im pred očima nestaje katedrala Notre-Dame, jedan od simbola Pariza, od kojeg su ostali gotovo samo zidovi.

Vezani članci Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Objavljene prve snimke unutrašnjosti opožarene katedrale Notre-Dame Parižani gledaju kako vatra guta katedralu (Foto: ERIC FEFERBERG / AFP) Parižani šokirani požarom; mole, pjevaju i u nevjerici gledaju kako vatra guta Notre-Dame

Požar je izbio oko 18:50 u potkrovlju crkve, a potom se proširio munjevitom brzinom na velik dio krova. Plamen je progutao krovnu konstrukciju dužu od stotinu metara, načinjenu od drvenih greda.

Požar u pariškoj katedrali Notre-Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci. Tijekom gašenja ozlijeđena su dva policajca i vatrogasac, piše RT.

Svega sat vremena od izbijanja požara urušio se veliki toranj koji je bio visok 93 metra, a nedugo potom i veliki dio krova crkve.

S vatrom se tijekom večeri i noći borilo oko 400 vatrogasaca koji su je pokušavali ugasiti s 18 vatrogasnih crijeva. Neka od njih nosile su "mehaničke ruke" koje su ih dizale nekoliko desetaka metara iznad tla. Nadljudskim naporima uspjeli su spriječiti da se crkva koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a potpuno ne uruši.

Da su u tome i uspjeli, bilo je jasno nešto prije 23 sata, kada je objavljeno da je konstrukcija crkve spašena, kao i oba zvonika Notre-Damea.

Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Snimka požara u katedrali Notre-Dame iz zraka (Foto: AFP) Foto: Afp

Stižu prve donacije

Na poprište je ubrzo stigao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je najavio da će pokrenuti međunarodnu akciju prikupljanja pomoći za obnovu Notre-Damea, a njegovu pozivu već su se počeli odazivati neka zvučna imena. 

Među njima je i francuski milijarder François-Henri Pinault, prvi čovjek Kering Luxury Group, koji je najavio da će za obnovu katedrale Notre-Dame donirati 100 milijuna eura. Kering u vlasništvu ima luksuzne modne brendove Gucci i Yves Saint Laurent.

Tko je kriv?

Paralelno s vatrogascima svoj su posao obavljali i istražitelji. Tužiteljstvo je, naime, otvorilo istragu o „nenamjernom uništenju vatrom“. Navodno je pažnja istražitelja usmjerena na tragove slučajnog izazivanja vatre prilikom radova na obnovi krova koji su bili u punom jeku. Prema svemu sudeći, vatra je planula na razini skela koje su već nekoliko mjeseci bile postavljene na krovu.

Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Foto: Afp

Tijekom noći istražitelji su ispitivali radnike koji su izvodili radove na krovu crkve, no rezultati njihove istrage još nisu poznati.

Iako je požar uništio praktički cijelu crkvu, riznica je, čini se, ostala sačuvana. A ona krije i neke artefakte neprocjenjive vrijednosti, među kojima je najpoznatija trnova kruna, odnosno kruna koja u sebi nosi trn s krune Isusa Krista, a neoštećena je i tunika svetoj Luja.

Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Kristova Trnova kruna (Foto: AFP) Foto: Afp

Prve snimke iz opožarene katedrale objavljene su kasno sinoć, a na njima se može vidjeti rupa u stropu na mjestu gdje je stajao veliki toranj. Kroz rupu se na tim slikama vidio plamen. 

Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Foto: Afp

Lončar: "Zvona su označila kraj katedrale"

Stjepan Lončar, voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu, u sinoćnjem javljanju za Večernje vijesti Nove TV na rubu suza govorio je da katedrala praktički više ne postoji. 

Posebno je emotivan bio kada je govorio o zvonima pariških svih pariških crkava koja su se oglasila tijekom večeri. "Kad sam čuo kroz prozor da zvone zvona moje crkve ovdje u Parizu, kojom se služe Hrvati, onda je suza krenula na oko. To je značilo da katedrala polako umire. Zvona su brecala, znači da je to kraj katedrale", rekao je Lončar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju