Slavna pariška katedrala Notre-Dame izgorjela je u katastrofalnom požaru koji je izbio u ponedjeljak, nekoliko minuta prije 19 sati. U galeriji pogledajte kako je katedrala izgledala prije požara.

Galerija


Katedrala Notre-Dame, najpoznatija pariška crkva, ali i najposjećenija povijesna građevina u Europi, izgorila je u požaru koji je izbio u ponedjeljak u 18:50 sati.

Vezani članci Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Emmanuel Macron o obnovi Notre-Dame: "Petogodišnji rok obnove je moguć bez ugrožavanja kvalitete" Obnova (Foto: boredpanda.com) Najbizarniji prijedlozi obnove: Notre-Dame s bazenom, parkiralištem i restoranom brze hrane

Vatra je izbila u potkrovlju crkve, a vrlo brzo se proširila i na toranj. Ubrzo se najprije urušio toranj, a potom i cijeli krov. Oko 21:30 vatrogasci su se i dalje borili s vatrom koja se u međuvremenu proširila i na zvonike.  

Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP)
Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 2

Pariška katedrala, posvećena Blaženoj Djevici Mariji, jedan je od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Sagrađena je na otoku Ile de la Cite, na rijeci Seini. 

Notre-Dame (Foto: Getty Images)
Notre-Dame (Foto: Getty Images)

Iako je gradnja započela još 1163. godine, katedrala je završena gotovo 200 godina kasnije, 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti.

Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP)
Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 3

Njena glavna obilježja su prostranost, uravnoteženost pročelja i vitraji (oslikano staklo).

Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP)
Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 1

Duga je 130 metara, široka 48, a visoka 36 metara.