Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struktura crkve sačuvana

IZGORJELA KATEDRALA NOTRE-DAME Spašeni su neprocjenjivi artefakti, francuski predsjednik poručio: "Obnovit ćemo je"

Notre-Dame u plamenu (Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Notre-Dame u plamenu (Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP) Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP
Aktualno Galerija Crkva Notre-Dame (Foto: Twitter) Crkva Notre-Dame (Foto: Twitter) Foto: Platforma X Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Foto: Afp Crkva Notre-Dame u plamenu (Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP) Crkva Notre-Dame u plamenu (Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP) Foto: FRANCOIS GUILLOT / AFP Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Foto: Afp +7 Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Galerija 1/12 >>
Požar guta crkvu Notre-Dame u Parizu! Urušio se toranj na katedrali i veliki dio krova na slavnoj crkvi. Plamen je sve veći i veći. Katedrala je izgrađena u 12. stoljeću i privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

- Požar na crkvi Notre-Dame izbio je oko 18:50

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza

- Glavni toranj urušio se oko 20 sati, a malo poslije toga i krov

- Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u krug Crkve. Putem Twittera je poručio: "Tužan sam što moram gledati kako gori dio nas".

- Sa svih strana pristižu riječi potpore za Pariz i Francusku. Na požar su na društvenim mrežama reagirali Donald Trump, britanska premijerka Theresa May, londonski gradonačelnik Sadiq Khan, njemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi

- Zasad nema informacija o ozlijeđenima, na terenu je 800 vatrogasaca

- "Možemo reći kako je struktura katedrale spašena od totalnog uništenja", potvrdili su francuski vatrogasci nakon gotovo pet sati borbe s vatrom

23:45 Francuski predsjednik Emmanuel Macron došao je na poprište katastrofalnog požara koji je nazvao "strašnom tragedijom", no rekao je da je izbjegnuto ono najgore.

Notre-Dame u plamenu (Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP) Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp

Najavio je pokretanje akcije prikupljanja sredstava za obnovu katedrale. "Obnovit ćemo Notre-Dame", rekao je Macron. 

23:30 Službeni izvori potvrdili su da su neprocjenjivi artefakti, Kristova trnova kruna i tunika svetog Luja, spašeni. 

Notre-Dame u plamenu (Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP) Kristova Trnova kruna i tunika svetog Luja (Foto: AFP) Foto: Afp

23:14 Jedan vatrogasac zadobio je "ozbiljne ozljede", javlja Reuters. 

23:07 Francuski vatrogasci potvrdili su Reutersu kako je jezgra i struktura Notre-Dame spašena. "Možemo reći da je struktura katedrale spašena od totalnog uništenja."

22:09 Američki vatrogasac Gregg Favre objasnio je na Twitteru zašto požar još nije ugašen. Kaže kako je potrebno ući u katedralu da bi se vatra ugasila, no da je to, barem tako pretpostavlja, prerizično za vatrogasce jer postoji mogućnost od padanja drvene građe s krova. Dodao je i kako crkva ima dobar protok kisika, što pogoduje širenju požara, javlja BBC.

22:07 "S dubokom tugom promatramo užasni požar u Parizu. Večeras smo solidarni s francuskim narodom", napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

22:08 Vatrogasci, koji se na terenu bore s vatrom, rekli su za Reuters kako je sav napor usmjeren prema spašavanju umjetnina i sprječavanju urušavanja desnog tornja.

 22:00  Kanadski premijer Justin Tredeau poručio je preko Twittera: "Doista je srceparajuće vidjeti katedralu Notre-Dame u plamenu."

 

 21:53 Francuski vatrogasci nisu sigurni hoće li uopće moći zaustaviti vatru, javlja Russia Today.

21:44 Britanska premijerka Theresa May na Twitteru je poručila kako su njezine misli s Francuzima.

21:31 Oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preko Twittera, gdje je napisala: "Potresna slika jednog od simbola kršćanstva i europske kulture u ognju rastužila je cijeli svijet. U mislima smo s građanima Pariza i Francuske koji će, uvjerena sam, nastaviti obnovu i vratiti katedrali Notre-Dame njezin veličanstven izgled."

 

 21:14 Korisnici Twittera počeli su zbijati šale na račun Disneyjeva crtića "Zvonar crkve Notre-Dame" i njegova glavnog lika Quasimoda. Istaknuli su kako je katedrala gorjela i u crtiću iz 1996. godine. Korisnici odgovaraju kako su ovakve šale potpuno neprimjerene.

21:00 Njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je pomoć Francuzima te je tu katedralu nazvala simbolom Francuske i europske kulture. 

20:59 Vatra se proširila s tornja i krova na lađu katedrale i zvonike. Crkvu proždire plamen.

20:51 Korisnici Twittera objavljuju fotografije katedrale i svoje uspomene na crkvu.

20:40 Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne su zgrade evakuirane. Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost.

20:39 Predsjednik Francuske Emmanuel Macron došao je na mjesto događaja.

20:32 "Srce mi se slama dok gledam kako gori Notre-Dame. Molim se za sigurnost svih", napisala je prva dama SAD-a Melania Trump na Twitteru.

Vatrogasci su potvrdili da je požar izbio oko 18:50,i to u potkrovlju katedrale koja je najposjećenija povijesna građevina u Europi. Nešto prije 20 sati urušio se toranj na katedrali, a srušio se i velik dio krova te slavne crkve.

Na terenu su vatrogasci. Uzrok požara još nije poznat, a nadležne službe kažu kako bi požar mogao biti povezan s obnovom crkve.

Slike na društvenim medijima pokazuju crkvu koja je postala buktinja i vatreni plamen koji se diže u zrak iznad 850 godina stare gotičke građevine.

Prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pozvala na hitnu obnovu i izdvajanje sredstava kako bi se crkva spasila od propadanja, javlja BBC.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako odgađa planirano obraćanje naciji "zbog strašnog požara u Notre-Dameu".

"Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas", napisao je na Twitteru francuski predsjednik.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo opisala je požar kao "strašnu vatru" i pritom je pozvala ljude da ne prilaze vatrogasnim ekipama i mjestu požara.

Glasnogovornik katedrale izjavio je kako je cijela struktura izgorjela.

"Sve će izgorjeti, ničeg više neće biti", prenosi BBC riječi glasnogovornika.

Američki predsjednik Donald Trump Francuzima je na Twitteru predložio da požar ugase kanaderima.

 

Voditelj hrvatske katoličke misije Stjepan Lončar smješten je nedaleko od crkve u Parizu. Za Dnevnik Nove TV rekao je kako su prizori koje vidi zastrašujući. "Vidi se kako suklja dim. Užas."

Aktualno Ovako je Notre-Dame izgledala prije nego što ju je progutao katastrofalan požar Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 1 Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Notre-Dame (Foto: Getty Images) Notre-Dame (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Notre-Dame (Foto: Getty Images) Notre-Dame (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 2 Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 3 Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +5 Unutrašnjost katedrale Notre-Dame prije katastrofalnog požara (Foto: AFP) - 4 Svijet Ovako je Notre-Dame izgledala prije nego što ju je progutao katastrofalan požar 1/11 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene