Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena istraga protiv premijera i ministara u Vladi Federacije BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković te ministar energetike, rudarstva i industrije u njegovoj vladi Vahid Hećo pod istragom su zbog sumnje da su prekoračili ovlasti i zlorabili službeni položaj, potvrdilo je Tužiteljstvo Sarajevske županije.

U priopćenju dostavljenom medijima navodi se kako je, uz Brankovića i Heću, zbog sumnje da su počinili isto kazneno djelo istraga otvorena protiv još jedanaest osoba, među kojima su bivši direktor Elektroprivrede BiH Enver Kreso te nekadašnji predsjednik Upravnog odbora tog poduzeća Rasim Gačanović.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava...

"Zloporabom službenog položaja i ovlasti pri donošenju odluka koje se isključivo vezuju za elektroenergetski sektor FBiH ove su osobe povrijedile pravila i procedure predviđene za potpisivanje ugovora sa strateškim partnerima time što su favorizirali određene ponuđače pribavljajući im veliku imovinsku korist", stoji u priopćenju Tužiteljstva Sarajevske županije koje je potpisao glavni tužitelj Branko Šljivar.

Otvaranju istrage, kako se pojašnjava, prethodilo je ispitivanje zakonitosti odluka Vlade FBiH u vezi s elektroenergetskim sektorom, koje je provela federalna Financijska policija.

Tužitelj Šljivar navodi kako je moguće da istraga bude proširena na još neke osobe.

Vlada Federacije BiH ranije je donijela odluku o strateškom partnerstvu u razvitku elektroenergetskog sektora s konzorcijem kojega predvodi austrijska APET grupa.

Taj je konzorcij trebao dobiti posao razvitka elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH vrijedan više milijardi eura, a zakonitost sklopljenog ugovora mjesecima su osporavali izravni konkurenti okupljeni oko srbijansko-britanskog Energy Finance Team-a (EFT) i srbijanskog Rudnap-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene