Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori

Otvorena birališta na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Kosovu su u nedjelju otvorena birališta na kojima će prvi puta na području čitave države, uključujući četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, 1,78 milijuna birača glasati na parlamentarnim izborima.

Prijevremeni parlamentarni izbori, prema istraživanjima javnoga mnjenja trebali bi donijeti pobjedu Demokratskoj stranci (PDK) premijera Hashima Thacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Slika nije dostupna Nikako do dogovora Srbija i Kosovo nisu uspjeli u pregovorima o normalizaciji odnosa: "Dijalog se ne može voditi ultimatumima"

Zapad se nada da će ovi prijevremeni parlamentarni izbori učvrstiti povijesni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji je otvorio put za pokretanje pristupnih pregovora Beograda s EU-om i pregovora između Prištine i Unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Čelnici na sjeveru Kosova, koje je najveća srpska enklava i teritorij koji graniči sa Srbijom, izjavili su u srijedu navečer da će sudjelovati na izborima a kosovskim Srbima u petak je iz Gračanice, u središnjem dijelu Kosova, upućen poziv da masovno sudjeluju na prijevremenim parlamentarnim izborima. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je da "ne bi bilo mudro" da etnički Srbi ne sudjeluju na izborima.

Kosovo osniva međunarodni sud za ratne zločine

Na biralištima na sjeveru Kosova primjećuje se pojačana policijska nazočnost, navodi agencija Tanjug i dodaje da 500 pripadnika kosovske policije osigurava izbore a da će u slučaju potrebe imati potporu policije Eulexa i vojnika KFOR-a.

Kosovski parlament ima ukupno 120 zastupnika, a Srbi imaju 10 zajamčenih mjesta, jednako kao i predstavnici drugih nealbanskih zajednica.

Ovi će izbori biti test za Thacija, bivšeg čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji je prešao u političare, vodio Kosovo sedam godina i nadgledao donošenje deklaracije o neovisnosti 2008. On je sazvao prijevremene izbore, prvotno predviđene za studeni, nakon što su srpski zastupnici blokirali glasanje o stvaranju državne vojske.

U zemlji je teška gospodarska situacija a vladaju korupcija i organizirani kriminal. Stopa nezaposlenosti u zemlji je 35 posto, a među mladima se popela na 55 posto, pokazuju statistički podaci. Gotovo pola od 1,8 milijuna stanovnika smatra se siromašnima, dok 12 posto živi u krajnjoj bijedi. S prosječnom mjesečnom plaćom od 350 eura Kosovo je među najsiromašnijim zemljama u Europi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene