Obavijesti Video Pretražite Navigacija
22 glasa protiv

Kosovo osniva međunarodni sud za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament Kosova je izglasao u srijedu, pod međunarodnim pritiskom, osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine, koji će istraživati čelnike te države neovisne od 2008.

Kosovski parlament je usvojio zakon o osnivanju suda s 89 glasova od ukupno 120 zastupnika, 22 su bila protiv, a dvojica suzdržana.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Donika Gervalla-Schwarz Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Ministrica vanjskih poslova Kosova optužila Ivicu Dačića za ratne zločine: "Koristio je silovanje kao oružje rata"

Taj sud će se baviti ratnim zločinima koje su počinili članovi Oslobodilačke vojske Kosova tijekom srpsko-kosovskog sukoba 1998. i 1999.

Prije glasanja je kosovski premijer Hashim Thaci objasnio zastupnicima da će taj sud 'osvjetlati ime Kosova okaljano neopravdanim optužbama izvješća Marty'.

Izvješće Vijeća Europe, koje je sastavio Dick Matry obuhvaća zločine članova OVK nad 500 srpskih i romskih zatvorenika tijekom rata.

'BiH, Srbija, Kosovo i Makedonija moraju hitno biti primljene u Uniju'

Izvješće navodi i trgovinu organima žrtava i dovodi u pitanje i samog bivšeg šefa gerile Thacija, koji je to oštro zanijekao.

Taj sud je 'nepravedan i predstavlja najveću uvredu Kosovu', rekao je Thaci, dodavši da je njegovo osnivanje, međutim, bila 'jedina opcija'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene