Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Betonski trezor na dalekom Arktiku u kojem je, za slučaj velike katastrofe i 'sudnjeg dana' pohranjeno sjeme gotovo svake biljke koja raste na Zemlji, otvoren je nešto ranije nego što je trebalo.


Banka sjemena, smještena u arktičkom arhipelagu Svalbard, kreirana je kako bi se milijuni biljaka, koje ljudima služe kao hrana, duboko ispod leda sačuvale od klimatskih promjena, ratova i prirodnih katastrofa.

Vezani članci Eksplozija u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) Rusi upozoravaju: "Militanti će objaviti snimke lažnog napada kemijskim oružjem" Vojni konvoj u Siriji (Foto: Arhiva/AFP) SAD i Rusija lome koplja oko Idliba, Njemačka poziva na sprječavanje humanitarne katastrofePosljednjih nekoliko godina stručnjaci su počeli obnavljati sjeme biljaka koje rastu na Bliskom Istoku, i to u suradnji s poljoprivrednim istraživačkim centrom iz Alepa u Siriji. Međutim, zbog rata sve operacije su u toj zemlji obustavljene. Stoga je u tajnim pošiljkama prošlog mjeseca 38 tisuća uzoraka sjemena među kojima su pšenica, ječam, leća i slanutak prebačeno iz Norveške kako bi bilo posađeno u istraživačkim centrima u Maroku i Libanonu.

PORAZ POLITIKE ZAPADA NA BLISKOM ISTOKU Je li Putin već sad dobio rat?

'Križanjem i uzgojem možemo dobiti vrste koje su otporne na sušu, toplinu ili bolesti. Ovime smo već pokazali kako ova banka itekako ima smisla', kazao je glasnogovornik Global Crop Diversity Trusta, Michael Koch.

Osim znanstvenika, posjetitelji ove betonske grobnice na dalekom sjeveru vrlo su rijetki, a među posljednjim gostima je bio generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Do mjesta gdje se čuva sjeme dolazi se kroz tunel dug 120 metara, a mjesto podsjeća na ona iz filmova o Jamesu Bondu, piše News.com.au.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook