Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strategija protiv kaosa

PORAZ POLITIKE ZAPADA NA BLISKOM ISTOKU Je li Putin već sad dobio rat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vojna intervencija u Siriji svakodnevna je top tema u vodećim svjetskim medijima. Iz dana u dan, sve je glasnije pitanje - je li Rusija ulaskom u sukob u Siriji zapravo izbacila SAD iz pozicije globalne velesile broj jedan?

Rusko pokazivanje mišića u Siriji svakim danom dokazuje da njihov angažman u toj zemlji nosi rezultate u borbi protiv takozvane Islamske države i drugih ekstremističkih skupina. Za usporedbu, SAD i njihova mega-koalicija izgleda naprosto nesposobno i nedjelotvorno svojim dosadašnjim angažmanom, ne samo u Siriji zapravo, nego na čitavom Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

Podsjetimo, kad je Rusija obznanila svoj ulazak u sukob u Siriji, SAD su to osudile kao "doljevanje ulja na vatru" u Siriji, a Ruse su prozvali neprofesionalnima jer su tek sat vremena prije zračnih udara dali obavijet o tome SAD-u i saveznicima. Možda Rusi i jesu dolili ulje na vatru u Siriji, ali samo ako je vatra ona režimska, Bašara al Asada.

No, u svega nekoliko tjedana, provokativan potez ruskog predsjednika Vladimira Putina se isplatio. "Ruska potpora sirijskoj režimskoj vojsci pomogla je u njezinom napredovanju na bojišnici te im je ruska pomoć očito puno značila", rekao je za news.com.au profesor Clive Williams, iz Centra za politike, sigurnost i protuterorizam Sveučilišta Macquarie.

Asad je bolji od alternative

SAD, s druge strane, nimalo ne podupire sirijski režim, no Williams smatra da je to pogrešno. Bolje je, kaže, da je Asadov režim na vlasti, nego da to bude jedna od dvije najizglednije alternative - fronta Al Nusra ili Islamska država.

"Znamo što je Islamska država sposobna učiniti, očito je da su okrutni i da je njihov cilj dominirati drugim opozicijskim skupinama", ističe Williams.

Ako dobiju rat u Siriji, bit će najnemilosrdnija ratom isklesana arapska vojska u čitavoj regiji

Rusija je, u tom smislu, tvrdi Williams, uspjela tamo gdje je SAD u potpunosti zakazao - jasnoj strategiji. "Dok je cilj SAD-a bio potpora Iraku i borba protiv Islamske države, ono što su i napravili, nije previše utjecalo na događaje na tlu", kaže Williams.

"Oni se uglavnom oslanjaju na Kurde za borbu na tlu, a Kurde pak zanima samo jedna stvar, uspostava njihove vlastite države", ističe Williams. podsjetimo da su Amerikanci tek nedavno priznali Kurde kao saveznike, jer su ih zbog NATO partnera Turske, gledali kao teroriste, odnosno njihove pokrete PKK i YPK.

Kissinger: Uloga SAD na Bliskom istoku je dzintegrirana

Da Amerika i njezina politika na Bliskom istoku gube obrise, smatra i bivši državni tajnik SAD-a Henry Kissinger, koji je za Wall Street Journal naglasio kako je ruska vojna intervencija u Siriji samo posljednji od simptoma "dezintegracije američke uloge u uspostavljanju reda na Bliskom istoku".

Geopolitičke alijanse u regiji trenutno su u raspadu, a četiri zemlje - Libija, Jemen, Sirija i Irak - prestale su funkcionirati, smatra Kissinger.

Quo vadis Zapad?

Profesor Williams još jednom ističe očitu stvar - strategiju. "Ne mislim da je strategija SAD-a na Bliskom istoku uopće učinkovita", kaže. Umjesto da imaju jasan cilj, SAD skaču iz sukoba u sukob na Bliskom istoku i jugu Azije te se povlače nakon par godina.

"Nisam siguran da je uplitanje Zapada na Bliskom istoku protiv Islamske države pravi odgovor. Trebali bi izaći van iz tog sukoba i pustiti Irance i Saudijce da se razračunavaju tamo. Saudijci se tamo bore putem svojih istomišljenika, baš kao i Iran. Možda tu ne postoji nikakva korist za nas od uplitanja u taj sukob", kaže Williams.

Rusija je u rujnu najavila sporazum o razmjeni obavještajnih podataka sa Sirijom, Iranom i Irakom u njihovoj zajedničkoj borbi protiv Islamske države, što je potez kojeg je New York Times okarakterizirao kao takav koji je američke dužnosnike u potpunosti zatekao.

'Nije baš da su samo banuli...'

Profesor Williams nije htio dati jednoznačan odgovor na pitanje je li Rusija već sad pobjednik u Siriji, no dao je naslutiti da stvari nisu daleko od toga. "Rusija dugoročno gledano, u Siriji ima puno bolju poziciju", rekao je.

Naime, Rusi imaju redovit pristup pomorskoj bazi u Siriji još od 70-ih godina 20. stoljeća i tamo su prisutni na izričit zahtjev sirijskog režima. Ove godine, Rusija je uspostavila i zračnu vojnu bazu u Latakiji.

"Nije baš da su samo banuli na scenu kako bi zagorčali život Amerikancima. Oni u Siriji imaju dugoročan strateški interes", rekao je Williams.

Za kraj, kao razlog toliko uspješne kampanje protiv ekstremista u Siriji, Williams vidi u činjenici da se Rusija tamo ima za što i boriti. Mora zaštititi svoju vojnu tehniku i pristup dvjema bazama te održati prijateljski, Asadov režim na vlasti. SAD u Siriji nema takvih ciljeva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene