Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni tim astronoma otkrio je dosad najstariji egzosolarni sustav u našoj galaksiji.


Riječ je o vrlo staroj zvijezdi, nazvanoj Kepler 444, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se te planete formirale tijekom čitave povijesti poznatog svemira.

Vezani članci Slika nije dostupna NASA će objaviti nova otkrića Kepler svemirskog teleskopa Slika nije dostupna Sedam veličanstvenih: 10 razloga zbog kojih je otkriće sustava Trappist-1 škrinja s blagom

Taj egzosolarni sustav, otkriven pomoću NASA-iong teleskopa Kepler, star je 11,2 milijadi godina i nastao je u doba samog rađanja naše galaksije, u prvoj petini svog dosadašnjeg postojanja, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal.

Njegovih pet planeta, koje su nešto manje od Zemlje, predstavljaju pet "vrućih i po svemu sudeći kamenih svjetova", tvrde astronomi. "Zvijezda Kepler 444 slična je Suncu, a udaljena je 117 svetlosnih godina od Zemlje", rekao je Bill Chaplin, astrofizičar sa Sveučilišta u Birminghamu, prenosi news.com.au.

Spomenuti planeti, od kojih se najudaljeniji nalazi na samo 12 milijuna kilometara od Keplera 444, naprave krug oko te zvijezde za manje od deset dana. Astronomi navode da zbog takve blizine na planetama najverojatnije nema života.

"Pretpostavlja se da je na njihovoj površini toplije nego na Merkuru, a da su atmosfera i oceani odavno nestali. Ostala je samo spržena, kamenita površina. Planet najbliži zvijezdi Kepler 444 veličine je Merkura, a najudaljeniji je manji od Venere ili Zemlje. Ostali su poput Marsa", rekao je Chaplin.

Ono što je astronome, međutim, najviše iznenadilo jest starost zvijezde Kepler 444. Ta zvijezda je, naime, dvaput starija od našeg Sunčevog sustava. "Nikada nismo vidjeli ništa slično. Riječ je o vrlo staroj zvijezdi, a tako veliki broj malih planeta čini je izuzetnom", istaknuo je koautor studije, fizičar Daniel Huber sa Sveučilišta u Sydneyju.

"Naprosto je nevjerojatno da je jedan tako drevni sustav sa planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je svemir tek počeo stasati", dodao je Huber. Astronomi mogu izmjeriti starost udaljene sustava i planeta pomoću astroseizmologije, tehnike koja mjeri oscilacije zvijezde.

Taleskop Kepler je dosad otkrio više od 3.800 planeta, od kojih je velik broj sličan Zemlji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook