Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4.496 kandidata za status egzoplaneta

NASA će objaviti nova otkrića Kepler svemirskog teleskopa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak ujutro, na NASA-inoj znanstvenoj konferenciji, objaviti će se najnovija otkrića svemirskog teleskopa Kepler

NASA će objaviti najnovija otkrića planeta Keplerovog svemirskog teleskopa tijekom sastanka u ponedjeljak ujutro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatski astronomi "Lijepa priča za pisce SF-a, ali za obične ljude i nije neka senzacija" Slika nije dostupna NASA OBJAVILA "Otkrili smo 7 planeta, na nekima je vjerojatno moguć život"

Obavijest će prenijeti u 11 sati tijekom Kepler znanstvene konferencije u NASA-inom Ames Research Centru u Kaliforniji. NASA će znanstvenu konferenciju prenositi te je možete pratiti uživo na NASA Live.

Izvješće će iznijositi četiri stručnjaka, navodi se u NASA-inom priopćenju. Mario Perez, programskog znanstvenika u Odsjeku za astrofiziku NASA-ine Uprave za znanost u Washingtonu. Susan Thompson, istraživačia na Institutu SETI u Mountain Viewu, Kalifornija.Benjamin Fulton, doktorski kandidat na Sveučilištu Hawaii u Manoi i Kalifornijskom institutu za tehnologiju te Courtney Dressing, NASA-ina suradnica na Kalifornijskom institutu za tehnologiju. Izvješće kaže da će stručnjaci biti otvoreni za dodatna pitanja i odgovore, prenosi Space.

 

Kepler je u lovu na vansolarne planete otkad je lansiran 2009. godine. Najnoviji skup kandidata za egzoplanete će upotrijebiti kompletniji skup podataka nego ikad prije, zbog analiza s većom razinom sofisticiranosti. Svemirska letjelica krenula je na novu misiju zvanu K2, nakon tehničkih problema u 2013. godini. Misija K2 je izmijenjena verzija prvobitnog plana u lovu na planete, tražeći planete oko bližih crvenih patuljastih zvijezda.

Novopronađeni egzoplaneti se često navode kao kandidati jer može proći dosta vremena dok se stvarno ne potvrdi da postoje. Kepler pronalazi planete promatranjem svjetlosti zvijezda kroz određeno vremensko razdoblje.

Ako svjetlost oslabi, onda je moguće da je planet prošao ispred zvijezde. Dokazi o egzoplanetu smatraju se jačima ako svjetlost slabi više od jednom prema određenom rasporedu ili intervalima, što ukazuje da se nešto nalazi u orbiti oko zvijezde.

Kepler je bila prva misija koja je mogla vidjeti planete veličine Zemlje oko drugih zvijezda u "naseljivoj zoni", tj. regiji udaljenoj od zvijezde, gdje bi mogla postojati tekuća voda bez da je zamrznuta ili ključa. 

Prema NASA-inim izvješćima, do sada je Kepler pronašao 4.496 kandidata za status egzoplaneta. Potvrđeno je oko 2.335,a potvrđen je i 21 planet Zemljine veličine u naseljivoj zoni. Otkada je misija preimenovana u K2, pronađeno je još 520 kandidata za egzoplanet, s 148 za sada potvrđenih.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene