Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza meteorita

Otkriće: Mars ima više vode u tlu nego Zemlja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili novi dokaz o postojanju vode na Marsu i on govori kako dijelovi Crvenog planeta imaju znatno više vode u tlu nego što se to prije mislilo.

Koristeći nove tehnologije, znanstvenici su proučavali sadržaj vode u meteoritima koji potječu s Marsa te su otkrili kako kora tog planeta zapravo obiluje vodom. Meteoriti koje su proučavali, otisnuti su s Marsa prije otprilike 2,5 milijuna godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik.hr VODA NA MARSU Ugledni hrvatski astrofizičar otkriva značaj velikog NASA-inog otkrića Slika nije dostupna Imao vode više nego Zemlja VIDEO Ovo je Mars, ali prije 4,3 milijarde godina

>> Mars One - reality emisija uživo s Marsa!

Iako je sastav elemenata u tim meteoritima različit, količina vode u njima je bila konzistentna pa je ta činjenica i dovela do ideje da su ti meteoriti zapravo reprezentativni primjerci marsovskog tla. O vodi na Crvenom planetu već se dugo priča, a znanstvenici su već utvrdili kako se ona u povijesti nalazila na površini tog planeta, no nejasno je bilo otkud je voda stigla na površinu.

Sad postoji nova teorija koja to objašnjava, a ona kaže kako su vodu na površinu donijeli vulkani na Marsu. 'Postoje dovoljno jaki dokazi koji ukazuju na prisutnost tekuće vode na površini Marsa već neko vrijeme. Stoga je bilo zagonetno zašto su prijašnje procjene unutrašnjosti planeta bile toliko suhe. Ovo novo istraživanje ima smisla i sugerira kako su vulkani mogli biti primarni izvor vode na površini Marsa', istaknuo je Erik Hauri s instituta Carnegie, prenosi popsci.com.

Voda u kori Marsa daje znanstvenicima i novi uvid u geološku povijest tog planeta, sugerirajući kako je ona igrala svoju ulogu u njegovom formiranju.

O koliko onda vode pričamo, zacijelo se pitate? Sudeći po analiziranim uzorcima, radi se o puno vode u tlu. U prosjeku gledano, čak i nešto više nego što je to slučaj na Zemlji. Zemljina kora u prosjeku ima između 50 i 300 mikrograma vode u kilogramu zemlje, a na Marsu to iznosi između 70 i 300 mikrograma po kilogramu marsovskog tla. Pitanje postojanja života na Marsu tim je otkrićem još intrigantnije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene