Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U podrumu strave bila i supruga Fritzla?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josef Fritzl planirao je ovog ljeta osloboditi svoju kćer Elisabeth iz podruma, a o sebi stvoriti sliku brižnog oca koji je učinio sve i napokon uspio kćer osloboditi iz ralja opasne sekte, doznaje se iz policijskih krugova. Pojavile su se i informacije da je još jedan muškarac ulazio u podrum.

Fritzl je izmislio priču o sekti kao idealnu jer je znao da će blijedilo i općenito loše fizičko stanje Elisabeth i (njihove) djece biti sumnjivo pa je namjeravao to objasniti torturama unutar sekte.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Fritzl pred licem pravde Josef Fritzl priznao silovanje i incest, ali ne ubojstvo i ropstvo

Plan je, kažu istražitelji, osmislio još prije godinu dana jer ni sam više nije mogao podnijeti stres dvostrukog života dugog 24 godine, tijekom kojeg je nebrojeno puta silovao vlastitu kćer koja je kao posljedicu stravičnog zlostavljanja rodila sedmero djece, kojima je otac ujedno i djed.

>> Zatočena djeca komunicirala režanjem, a kad su ugledala Mjesec pitala su je li to Bog 

>> Foto: Mogući izgled zlostavljane Elisabeth nakon četvrt stoljeća zatočeništva

>> Otac-monstrum osumnjičen za ubojstvo djevojke koja je sličila na njegovu kćer 

Inače, o ovom stravičnom slučaju svako malo izlaze novi detalji.

Tako je objavljeno da Fritzl već godinama nije spavao sa suprugom te da je noći provodio upravo u podrumu, tako barem tvrdi njegova šogorica Christine, sestra supruge Rosemarie.

Fritzl je, kaže ona, svojoj obitelji, tj. članovima koji su normalno živjeli u stanu, objasnio da intenzivno radi na planovima za nove strojeve te da ne želi da ga bilo tko ikada uznemirava.

- U podrum je silazio svaku večer u 21 sat. Uvijek bi rekao da ide raditi. Obično bi tamo ostajao cijelu noć, a Rosemarie mu nije smjela ni kavu odnijeti, tvrdi Christine.

Inače, pojavile su se informacije kako je s barem dijelom događanja u podrumu bila upoznata još jedna, muška osoba i to, navodno, vodoinstalater. Jedan je istražitelj izjavio kako je cijeli slučaj zapravo izašao na svjetlo dana nakon anonimne dojave. No, policija i dalje tvrdi da je Fritzl djelovao samostalno.

- Znati da se događa zločin je nešto drugo nego sudjelovati u njegovom počinjenju. Informacije smo dobili anonimno i poštujemo odluku informatora, rekao je istražitelj.

U prilog tezi da je barem u nekoj fazi Fritzl morao imati pomagača ide činjenica da su vrata na ulazu u podrum teška čak 300 kilograma, što upućuje na to da ih nije mogao postaviti sam.

Inače, susjed Alfred Dubanovsky navodno tvrdi da je i Josefova supruga Rosemarie također silazila u podrum, i to s hranom, te da je primala narudžbe za odjeću i ostale stvari na Elisabethino ime. Ispostavilo se da je nesretna žena primala kataloge, no nije jasno je li stvari naručivala ona, ili je to umjesto nje činio njezin otac. 

Dubanovsky tvrdi i kako mu sada, kada se osvrne na neke događaje, zvuči prilično nemoguće da supruga Rosemarie nije ništa znala.

“Nosio je dole tolike količine hrane da je moralo biti sumnjivo. Sada kad razmišljam o tome uvjeren sam da mu je pomagala", rekao je Dubanovsky.

No, policija s Rosemarie još nije službeno razgovarala.

Josef Fritzl je, inače, svojim žrtvama prijetio da će u podrumu gdje ih je zatočio pustiti plin, rekla je austrijska policija u četvrtak.

Policija također istražuje Fritzlove tvrdnje da bi se zaključana vrata podruma automatski otvorila ako bi on bio odsutan određeno vrijeme.

Fritzl, star 73 godine, ranije ovoga tjedna policiji je rekao da je žrtvama prijetio da će pustiti plin u podrum gdje je držao svoju kćer i troje njene djece, rekao je glasnogovornik ureda istražitelja.

"No, još nismo dokazali da je ta tvrdnja točna", rekao je Helmut Greiner iz austrijskog ureda Savezne kriminalističke policije.

Greiner je rekao i da policija ispituje pojačana vrata kojim se ulazilo u podrum.

"Ispituje se kako radi njihov mehanizam, Fritzl je rekao da bi se vrata automatski otvorila nakon određenog vremena ako bi on otišao", rekao je Greiner.

Fritzl je sada, po savjetu svog odvjetnika, prestao razgovarati s policijom.

Liječnik koji liječi oslobođenu obitelj je rekao da se sada ona, nakon i do 24 godine bez sunčeve svjetlosti u tijesnom bunkeru, postupno vraća u normalno stanje.

"Postoji pitanje vraćanja njihove prostorne orijentacije korak po korak. Uvjereni smo da ćemo u tome uspjeti u idućih nekoliko tjedana", rekao je u izjavi doktor Berthold Kepplinger.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene