Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica muškaraca osuđena su na 25 godina zatvora za pokušaj pridruživanja Al Qaedi i osposobljavanje za napadaje na Amerikance u Afganistanu, izvijestilo je američko ministarstvo pravosuđa.


Osuđeni Sohiel Omar Kabir (37) i Ralph DeLeon (26) uvježbavali su se u rukovanju oružjema u južnoj Kaliforniji, gdje su se pripremali za svoju misiju.

Vezani članci Američke službe na mjestu napada u Indianapolisu Napadač koji je ubio osmero ljudi u Indiani bivši zaposlenik i mentalni bolesnik Slika nije dostupna Pentagon: SAD u napadu u Afganistanu ubile Al-Kaidinog vođu

Na federalnom sudu optuženi su za zavjeru i pružanje materijalne potpore teroristima kao i za zavjeru i ubojstva američkoga vojnoga i državnog osoblja. DeLeon je osuđen i za urotu omko ubojstava, otmice ili sakaćenja u inozemstvu.

Tužitelji su dokazali da je Kabir uveo DeLeona i Miguela Alejandra Santanu Vidrialesa u militantnu islamističku teologiju te da ih je nakon putovanja u Afganistan 2012. godine, ohrabrio ih da ga slijede pridruže se Al Kaidi.

Kasnije su DeLeon i Santana unovačili i četvrtoga optuženika Arifeena Davida Gojalija, da im se u inozemstvo pridruži u nasilnom džihadu. DeLeona, Santanu i Gojalija uhitio je FBI u studenom 2012. Kabir je završio u pritvor kod američkih vojnih osoba u Afganistanu.

Santana i Gojali priznali su krivnju i čeka ih izricanje kazne. Kabir je rođen u Afganistanu, ali je naturalizirani američki državljanin. DeLeon je Filipinac.

"Ovaj slučaj pokazuje potrebu za budnost i brzu akciju u suzbijanju nasilnoga ekstremizma", izjavio je američki odvjetnik Stephanie Yonekura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook