Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski pilot dobio je najviše priznanje za hrabrost u toj zemlji, jer je odlučio riskirati vlastiti život i zrakoplov kojim je upravljao, kako bi spasio padobranca, koji je zapeo na njegovima kotačima u zraku.


Garth Greyling upravljao je zrakoplovom tipa Turbo-Islander iznad Bad Lippspringea u Njemačkoj, iz kojeg je tim padobranaca iskakao, no ono što Greyling nije primijetio, jest da je jednom padobrancu, bojniku Jeremyju Denningu, noga zapela za uže iz zrakoplova te da je ostao visjeti ispod zrakoplova.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Uspio prizemljiti zrakoplov izvan kontrole! Slika nije dostupna Padobranci završili na ogradi, u publici...

>> Padobranac sletio s mrtvim instruktorom

Kako se približio pisti za slijetanje, kontrola leta upozorila je pilota kako mu ispod zrakoplova bespomoćno visi padobranac, na što je Greyling podigao zrakoplov na oko 2300 metara visine i odlučio spasiti bojnika Denninga, od inače sigurne smrti. Hrabri je pilot zakočio komande zrakoplova, isprobavši par puta kako će se zrakoplov ponašati dok on ode u njegov stražnji dio.

Zaslužio nagradu

Kad se uvjerio da zrakoplov neće samo odjednom izgubiti kontrolu, Greyling je došao do vrata zrakoplova u stražnjem dijelu te kroz nekoliko minuta presjekao uže, s kojeg je visio bojnik Denning te je ovaj nakon toga upotrijebio svoj padobran, kako bi sigurno sletio na površinu. 'Bilo je to nevjerojatno. Ako je ikad itko zaslužio tu nagradu, onda je to on. Uistinu je demonstrirao da je vrhunski pilot, a zrakoplov je isto tako mogao u bilo kojem trenutku krenuti u poniranje i ubiti obojicu', rekao je za Daily Mail Dick Wilkinson, tajnik društva Royal Humane.

na svu sreću, spretnost, hrabrost i smirenost Greylinga spasila je dan, a on i njegov zrakoplov, nakon Denninga, sigurno su i u jednom komadu sletjeli na pistu.