Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je mađarskoj manjini koja živi u karpatskom bazenu da može u idućim godinama računati na potporu uspješne Mađarske.


'Više se ne raspravlja o tome hoće li Mađarska uspjeti u onome što radi. Pitanje je samo koliko će biti uspješna', rekao je Orban na 12. zasjedanju Stalne mađarske konferencije, referirajući se na nedavno izvješće Europske komisije.

Bez obzira na ishod parlamentarnih izbora iduće godine, ustavni temelji postavljeni za ove vlade 'više se ne mogu micati', istaknuo je. Orban je rekao da se u sporovima na međunarodnom planu mađarska vlada uvijek mogla osloniti na mađarsku zajednicu izvan domovine.

Premijer se zahvalio oporbenim strankama na suglasju oko ključnih nacionalnih pitanja. Ocijenio je da će se 'vjetar u lice' s kojim se njegova vlada suočavala protekle tri godine značajno smiriti nakon izbora, osobito ako bude formirana stabilna vlada.

Vezani članci Viktor Orban, mađarski premijer, sa zaštitnom maskom na sastanku Europskog vijeća u srpnju 2020. Gotovo stotinu umrlih u jednom danu: Mađarska produljila izvanredno stanje Mađarski premijer Viktor Orban "Trump prije Trumpa": Dolaskom Bidena u Bijelu kuću susjedima prijeti promjena odnosa s SAD-om

>>Orban: Vlada će zaštiti MOL

'Umjesto vjetra u lice, fenomen vjetra u leđa pojavit će se u odnosima Mađarske s europskim saveznicima', istaknuo je.

U idućih pet do deset godina, glavne gospodarske i gospodarsko-filozofske rasprave u Mađarskoj odvijat će se u kontekstu 'EU nasuprot nacionalnom suverenitetu', kaže Orban.

Upozorio je, međutim, da je Mađarska još uvijek siromašna zemlja i najavio uvođenje pomoći mladim majkama kako bi se ranije vratile na posao.

Orban je naglasio da će vlada idućih godina povući neke poteze kako bi se makroekonomska poboljšanja osjetila u svakodnevnom životu, kao i na prostorima na kojima žive Mađari u susjednim zemljama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook