Imigranti (Foto: AFP)
Imigranti (Foto: AFP)

Protiv snimateljice Petre Laszlo je podignuta "optužnica za remećenje javnog reda", navodi se u priopćenju državnog odvjetnika okruga Csongrada, Zsolta Kopasza.


Protiv mađarske novinarke koja je zgrozila javnost kada je nogom udarila migrante koji su prije godinu dana, u jeku migrantskog vala, prelazili granicu, podignuta je optužnica, priopćilo je u srijedu mađarsko državno odvjetništvo.

Protiv snimateljice Petre Laszlo je podignuta "optužnica za remećenje javnog reda", navodi se u priopćenju državnog odvjetnika okruga Csongrada, Zsolta Kopasza.

Pravosuđe je nakon istrage ocijenilo da postupak te žene koji su snimili drugi novinari, a snimku su objavili mnogi svjetski mediji, nije bio "motiviran etničkim razlozima ni migrantskim statusom" tih osoba.

Snimke televizijske snimateljice koja je, s kamerom na ramenu, na mađarsko-srbijanskoj granici nogom udarila muškarca i njegova sina te podmetnula nogu djevojčici, potaknule su zgražanje dok je Budimpešta već bila izložena kritici zbog neprijateljskog raspoloženja prema migrantima.

Izgred se dogodio 8. rujna 2015. dok su stotine tražitelja azila koji su s turske obale stizali u Grčku, svakodnevno išli preko Balkana u Njemačku. Toga dana je nekoliko skupina migranata probilo kordon mađarske policije.

Postupak novinarke koja je radila za internetski portal blizak krajnjoj desnici, "nije rezultirao ozljedama, ali je njezino ponašanje zgrozilo i razbjesnilo nazočne", istaknulo je odvjetništvo. Kada je nedugo nakon toga dobila otkaz, branila se da ju je "uhvatila panika".

Mađarska je tjedan dana poslije dovršila gradnju ograde od bodljikave žice duž granice sa Srbijom, nakon čega je podignuta i ograda prema Hrvatskoj, što je uvelike zaustavilo prolazak migranata.

Otac sirijske obitelji kojeg je novinarka udarila nogom osvojio je simpatije javnosti i dobio azil u Španjolskoj, gdje radi kao nogometni trener a njegov sin je ondje dobio prigodu da se upozna sa svojim nogometnim idolom, igračem Real Madrida, Cristianom Ronaldom. (Hina)