Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamjenik glavnog tajnika NATO saveza Martin Erdmann izrazio je u četvrtak u Sloveniji svoj optimizam u pogledu mogućnosti da Hrvatska na idućem summitu NATO saveza povodom njegove 60. obljetnice bude prisutna u statusu punopravne članice, unatoč komplikacijama s mogućim referendumom koji je potaknut u Sloveniji.


'Sve članice NATO-a zabrinute su zbog mogućnosti da proces neće biti okončan na vrijeme, ali još uvijek sam optimist i vjerujem da će na sljedećem summitu u NATO ući i Hrvatska i Albanija', rekao je Erdmann na konferenciji za tisak povodom početka dvodnevne konferencije o NATO-u i njegovoj budućoj ulozi, koja je započela na Brdu kod Kranja. On je dodao da 'mogućnosti da se proces ratifikacije dovrši na vrijeme postoje'.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

>> Slovenija još stigne ratificirati sporazum pristupanja Hrvatske u NATO

Upitan o tome do kada bi Slovenija trebala poslati ratificirani pristupni prokol za Hrvatsku depozitaru Atlantske povelje SAD-u Erdmann je rekao da ne može govoriti o rokovima, te da je komplikacija s referendumom unutarnja stvar Slovenije jer je NATO savez, kako je objasnio, savez demokratskih država u kojoj svaka od njih ima svoju proceduru.

'Uvjereni smo da će taj proces na kraju biti završen, te da će i Hrvatska i Albanija postati punopravne članice NATO saveza', rekao je Erdmann. Slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič rekla je da slovenska vlada podržava ulazak Hrvatske u NATO, ali i da izražava potporu ostalim državama u regiji da uđu u tu integraciju. 'Članstvo u NATO savezu osigurat će mir i stabilnost na zapadnom Balkanu', rekla je slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič.