Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da se u popularnim 'kroksicama' nalaze kemikalije potencijalno problematične za ljudsko zdravlje.


Popularne 'kroksice', papuče koje su nadimak dobile po proizvođaču 'Crocsu', navodno u sebi sadrže tvari koje su potencijalno problematične za ljudsko zdravlje.

Vezani članci Sandale HGSS će imati pune ruke posla ove zime, pogledajte prizor od kojeg im je pao mrak na oči Neven Ciganović Neven Ciganović bio glavna zvijezda revije Snježane Mehun, svi se čudili što to ima na nogama

Kako piše i24 news, istraživanje koje je naručila njemačka televizija WDR na deset pari plastičnih papuča različitih cijena i proizvođača, pokazalo je da se u 'kroksicama', ali i u obući nekih drugih velikih kompanija, mogu naći različite nepoželjne kemikalije.

>> Znate li što znači ovaj znak?

Spominju se tako kancerogeni i mutageni policiklički aromatični ugljikohidrati (PAH), koji su otkriveni u šest od deset ispitivanih pari papuča, a najveća je koncentracija zabilježena u onima crne boje. Ipak, među njima nije bilo 'kroksica'.

S druge strane, u 'kroksicama' su otkrivene četiri vrste otapala koja mogu dovesti do nadraženja kože i alergijskih reakcija.

'Ne znamo koji su konkretni parametri korišteni u istraživanju na kojem se temelji informacija [WDR-a]. Nadalje, naši proizvodni procesi podešeni su tako da svi proizvodi budu u skladu s europskom regulativom', odgovorili su iz Crocsa na upit za komentar.

Inače, njemački Savezni institut za analizu rizika svim konzumentima savjetuje da izbjegavaju kupovinu plastične obuće s neugodnim mirisom jer je to jedan od mogućih znakova da 'puštaju' štetne tvari. Savjetuju i nošenje čarapa jer koža tako teže apsorbira eventualno opasne kemikalije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook