Žene u Španjolskoj pozvane su u četvrtak na prvi opći štrajk žena u znak prosvjeda protiv diskriminacije, čime na Dan žena stotine tisuća radnica izlaze na ulice, a u mnogim poduzećima one će prestati raditi na 24 sata poručujući time da žele jednake uvjete i tretman kakvog imaju njihovi muški kolege.

Galerija


"Ni žrtve, ni pasivne, borbene žene", piše na jednom transparentu u Madridu gdje se u popodnevnim satima očekuje masovna povorka. Premda će biti teško pratiti odaziv jer se jedan dio obustave rada odnosi i na žene u domaćinstvima, štrajk će poslužiti kao termometar raspoloženja. Na obustavu rada prvo je pozvala platforma Komisija 8. Ožujka (Comisión 8M), koja okuplja različite udruge žena.

Poziv se ubrzo proširio društvenim mrežama pa su se pridružile razne organizacije novinarki, učiteljica, znanstvenica, medicinskih sestara i političarki. Sindikati su također pozvali na izlazak na ulice.

"Kolegice i ja danas nismo došle u ured, idemo prema centru grada na okupljanje", rekla je Hini u Madridu 35-godišnja državna službenica Joanna. Diljem Španjolske direktori očekuju izostanke s posla. Neki to zdušno odobravaju.

"Šef je kolegicu i mene pitao hoćemo li sudjelovati u štrajku kako bi on mogao organizirati posao. Rekao je da slobodno odemo na prosvjed", rekla je 29-godišnja María, tajnica u maloj privatnoj kompaniji za trgovinu hranom.

Prosvjedi zbog razlika u plaćama i napredovanju, nasilja i seksualnog uznemiravanja

Sindikati CCOO i UGT smatraju da je vlada pasivna po pitanju jednakosti te su pozvali svoje članice na dvosatni štrajk umjesto na 24-satni. Premda su na prosvjed pozvani i muškarci, sindikati su zatražili da ga predvode žene.

Razlike u plaćama, nejednake prilike za napredovanje u poslu, nasilje nad ženama i seksualno uznemiravanje razlozi su za izlazak na ulicu, navode prosvjednici. Studentice nose ljubičaste balone i transparent s kojeg poručuju "Slobodne i borbene".

Na Dan žena žele učiniti vidljivim još uvijek postojeće nejednakosti između žena i muškaraca u društvu i gospodarstvu. Muškarci u Španjolskoj u prosjeku primaju 15 posto veće plaće, podatak je europskog statističkog ureda Eurostat.

"Rezultati pokazuju da idemo u dobrom pravcu, no pred nama je još uvijek velika zadaća", izjavio je premijer Mariano Rajoy. Njegova Narodna stranka desnog centra na vlasti je od 2011. godine.

Dok s trgova odjekuju povici prosvjednica, u nekim uredima žene nastavljaju raditi. Sportska novinarka Patricia danas izvještava o nogometnoj utakmici koja se igra u Madridu. Raquel, 40-godišnja radnica u prijevozničkoj kompaniji u Sevilli, gradu na jugu zemlje, mora raditi jer "kompanija ne može pokriti njenu smjenu drugom osobom".

"Također ne želim probleme sa šefom", kaže. Popodne mora biti kod kuće s malom djecom pa neće sudjelovati u uličnom prosvjedu.

"No danas ću minimalno raditi", poručuje. (Hina)