Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušen još 1940. godine

FOTO: Olupina bombardera Do-17 izvađena iz mora kod Britanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olupina njemačkog bombardera Dornier 17, koji je oboren tijekom Bitke za Britaniju 1940. izvađena je iz mora pokraj obala Velike Britanije.

Prekrivena školjkama olupina je polako podignuta s muljevitog dna na površinu tijekom akcije koju su pomno pripremili tijekom posljednjih pet tjedana stručnjaci muzeja Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF).

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

>> Srušila se 'leteća tvrđava', pilot jedva izbjegao kuće

Nekoliko prijašnjih pokušaja vađenja zrakoplova iz mora završilo je neuspješno zbog loših meteoroloških prilika uz obalu Kenta gdje je zrakoplov potonuo na dubinu od oko dvadeset metara nakon što je oboren.

Zrakoplov su otkrili ronioci 2008. uz obalu jugoistočne Engleske a kasnije je utvrđeno da se radi o zrakoplovu Dornier 17 Z.

Ostaci zrakoplova su u dobrom stanju. Otkriće je od nacionalnog i međunarodnog značenja jer se radi o jedinom preostalom zrakoplovu tog tipa koji je sudjelovao u njemačkoj zračnoj ofenzivi na Veliku Britaniju u ljeto 1940., rekli su predstavnici ekipe koja je organizirala današnju operaciju spašavanja.

Sada će uslijediti dugotrajna i brižna restauracija nakon koje će zrakoplov biti izložen u muzeju u znak sjećanja na njmačke i britanske zrakoplovce koji su sudjelovali u borbama početkom Drugog svjetskog rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene