Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olmert: Neće biti mira bez zaustavljanja nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush, koji na Bliskom istoku pokušava potaknuti postizanje mirovnog sporazuma prije kraja svojeg mandata, dao je jasne upute objema stranama.

Izraelcima je poručio da se 'ilegalna' naselja na spornom teritoriju moraju ukloniti, a Palestincima da nijedan dio njihove zemlje ne može biti 'sigurno utočište teroristima'.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Bush u tome slijedi svojeg domaćina, izraelskog premijera Ehuda Olmerta koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da 'neće biti mira' ako se ne zaustave napadi sa svih dijelova palestinskih teritorija, uključujući i one koje ne kontroliraju njegovi partneri u pregovorima iz redova palestinskog vodstva.

'Izrael ne tolerira i neće tolerirati nastavak tih zločinačkih
napada', rekao je Olmert nakon dvoipolsatnih razgovora s Bushem.

'Nećemo prezati ni od jedne mjere koja bude potrebna. Neće biti mira ako se ne zaustavi teror. A teror treba zaustaviti posvuda', naglasio je Olmert.

Prvog dana osmodnevne turneje po Bliskom istoku, Bush je istaknuo: 'Nemam nikakvih iluzija, bit će to težak posao'.

Ranije, u izraelskom napadu na sjeveru Gaze poginuo je jedan, a ozlijeđena dva civila, objavili su palestinski liječnici. 

Izraelska vojska tvrdi da je napad bio nužan jer su palestinski
militanti bombardirali južni grad Sderot minobacačkom i raketnom vatrom.

Bush je dodao da je s Olmertom razgovarao i o iranskim nuklearnim ambicijama te o nedjeljnom incidentu kada su iranski vojni čamci provocirali brodove američke mornarice u Hormuskim vratima. Američki je predsjednik pritom ocijenio da je Iran i dalje 'prijetnja svjetskom miru'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene