Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush, koji na Bliskom istoku pokušava potaknuti postizanje mirovnog sporazuma prije kraja svojeg mandata, dao je jasne upute objema stranama.


Izraelcima je poručio da se 'ilegalna' naselja na spornom teritoriju moraju ukloniti, a Palestincima da nijedan dio njihove zemlje ne može biti 'sigurno utočište teroristima'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Sukob na Bliskom istoku riješiti stvaranjem palestinske države' Slika nije dostupna Mitchell ipak neće u posjet Bliskom istoku

Bush u tome slijedi svojeg domaćina, izraelskog premijera Ehuda Olmerta koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da 'neće biti mira' ako se ne zaustave napadi sa svih dijelova palestinskih teritorija, uključujući i one koje ne kontroliraju njegovi partneri u pregovorima iz redova palestinskog vodstva.

'Izrael ne tolerira i neće tolerirati nastavak tih zločinačkih
napada', rekao je Olmert nakon dvoipolsatnih razgovora s Bushem.

'Nećemo prezati ni od jedne mjere koja bude potrebna. Neće biti mira ako se ne zaustavi teror. A teror treba zaustaviti posvuda', naglasio je Olmert.

Prvog dana osmodnevne turneje po Bliskom istoku, Bush je istaknuo: 'Nemam nikakvih iluzija, bit će to težak posao'.

Ranije, u izraelskom napadu na sjeveru Gaze poginuo je jedan, a ozlijeđena dva civila, objavili su palestinski liječnici. 

Izraelska vojska tvrdi da je napad bio nužan jer su palestinski
militanti bombardirali južni grad Sderot minobacačkom i raketnom vatrom.

Bush je dodao da je s Olmertom razgovarao i o iranskim nuklearnim ambicijama te o nedjeljnom incidentu kada su iranski vojni čamci provocirali brodove američke mornarice u Hormuskim vratima. Američki je predsjednik pritom ocijenio da je Iran i dalje 'prijetnja svjetskom miru'.