Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija napeta

Oko 3.000 Palestinaca u izraelskim zatvorima odbilo hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Dan zatvorenika oko tri tisuće Palestinaca u izraelskim je zatvorima odbilo jesti. Istovremeno, jedan palestinski zatvorenik na rubu je smrti zbog štrajka glađu koji traje već 250 dana.

Palestinski i izraelski dužnosnici pokušavaju kompromisom okončati štrajk glađu palestinskog zatvorenika koji traje 250 dana i prijeti eskalacijom prosvjeda, javljaju agencije u srijedu na Dan zatvorenika na koji je 3.000 od ukupno 4.700 palestinskih zatvorenika odbilo hranu.

Pročitajte i ovo Napad osa Jedan u teškom stanju Krenuli u borbu, ali tenkom su slučajno nagazili na gnijezdo: Vojnici završili u bolnici Evakuacija iz Rafaha Kaos u Gazi Izrael pozvao na evakuaciju pa nastavio s napadom: "Više nema mjesta koje je sigurno"

"Oko 3.000 (palestinskih) zatvorenika odbilo je danas uzeti hranu", rekao je glasnogovornik izraelskih kaznionica Sivan Weizman, prenosi agencija AFP. Prosvjedi su na Dan zatvorenika, dan sjećanja na palestinske zatvorenike, održani u Ramali na Zapadnoj obali, u Nablusu, Hebronu i Gazi.

>> Dvije rakete iz Egipta pale na izraelski Eilat

Samer al-Isavi, 32-godišnjak iz arapskog dijela Jeruzalema, prima infuziju no odbija hranu, a prema riječima njegova odvjetnika slab mu je srčani puls i mogao bi umrijeti svakog trenutka, piše Reuters.

Izraelski pregovarači ponudili su kompromisno rješenje koje Isavi odbija. Palestinska vlast traži da Isavi bude odmah pušten na jednogodišnje liječenje nakon čega bi bio vraćen u Jeruzalem.

Isavi je osuđen za atentat na izraelski autobus 2002. i oslobođen 2011. s 1.000 palestinskih zatvorenika u razmjeni za izraelskog vojnika koji je bio talac islamističkog pokreta Hamas u Gazi. No, uhićen je u srpnju jer je prekršio odredbe uvjetnog otpusta odlaskom iz Jeruzalema na Zapadnu obalu.

U otvorenu pismu Europskoj uniji palestinski pregovarač Saeb Erekat najavio je prošli tjedan da će Izrael, ali i međunarodnu zajednicu, smatrati odgovornima za Isavijevu smrt.

Prema palestinskim izvorima u izraelskim zatvorima je od 1948. umrlo 207 palestinskih zatvorenika. Devet zatvorenika u srijedu je najavilo štrajk glađu sve dok Isavi ne bude oslobođen.

Izrael je naznačio da bi bio spreman deportirati Isavija u neku državu Europske unije ili Ujedinjenih naroda, što on nije prihvatio, a nijedna država nije zasad ponudila gostoprimstvo.

U izraelskim zatvorima palestinski zatvorenici većinom služe kaznu za napade na sigurnost hebrejske države, a njih 170 je u administrativnom pritvoru, što znači da protiv njih nije podignuta optužnica niti pokrenut sudski proces. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene