Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušavaju zanijekati

OHR: Vlada RS-a na nečuven način niječe genocid u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) upozorio je kako vlasti Republike Srpske ‘na nečuven način’ pokušavaju zanijekati da je u Srebrenici u srpnju 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima.

U priopćenju dostavljenu medijima u Sarajevu OHR je reagirao na zaključke vlade RS-a donesnene u ponedjeljak kojima je zanijekana činjenica da je u Srebrenici ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka iako je to potvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Predsjednik vlade RS-a Milorad Dodik kazao je kako priznaje da je u Srebrenici bilo zločina, no ne i da se dogodio genocid te da je potrebno ponovno utvrditi stvaran broj stradalih.

Pročitajte i ovo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće" Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..."

‘Zaključci vlade Republike Srpske još su jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici u srpnju 1995., namjernim iskrivljavanjem utvrđenih povijesnih i pravnih činjenica te predstavljanjem pogrješnih i lažnih podataka, s namjerom da skrije istinu’, stoji u priopćenju OHR-a. OHR ističe kako je ‘uvijek bilo potvrđenih ekstremista koji su pokušavali osporiti genocid’, no da ništa ne može promijeniti činjenice o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995.

‘Zaključci sadašnje vlade RS-a, pod vodstvom Stranke nezavisnih socijaldemokrata, diskreditiraju RS i u zemlji i izvan zemlje. Oni pokazuju samovoljno i bešćutno omalovažavanje strašnog utjecaja što su ih događaji u Srebrenici imali na živote preživjelih te obveza Republike Srpske prema Europskoj konvenciji i Konvenciji o sprječavanju genocida te njezine odgovornosti po Aneksu VII. Daytonskoga mirovnog sporazuma i procesu traženja osoba koje se još vode kao nestale’, navodi OHR. Također se ističe kako je nijekanjem dokazanih činjenica vlast RS-a pokazala da ne poštuje ni daytonski sporazum ni vladavinu prava te da ne želi sudjelovati u procesu pomirbe. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene