Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) upozorio je kako vlasti Republike Srpske ‘na nečuven način’ pokušavaju zanijekati da je u Srebrenici u srpnju 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima.


U priopćenju dostavljenu medijima u Sarajevu OHR je reagirao na zaključke vlade RS-a donesnene u ponedjeljak kojima je zanijekana činjenica da je u Srebrenici ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka iako je to potvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Predsjednik vlade RS-a Milorad Dodik kazao je kako priznaje da je u Srebrenici bilo zločina, no ne i da se dogodio genocid te da je potrebno ponovno utvrditi stvaran broj stradalih.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Jesu li Dodikove prijetnje o odcjepljenju od BiH realne? ''To govori u svakom kriznom trenutku. On je danas veći Srbin od sv. Save'' Valentin Inzko Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora

‘Zaključci vlade Republike Srpske još su jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici u srpnju 1995., namjernim iskrivljavanjem utvrđenih povijesnih i pravnih činjenica te predstavljanjem pogrješnih i lažnih podataka, s namjerom da skrije istinu’, stoji u priopćenju OHR-a. OHR ističe kako je ‘uvijek bilo potvrđenih ekstremista koji su pokušavali osporiti genocid’, no da ništa ne može promijeniti činjenice o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995.

‘Zaključci sadašnje vlade RS-a, pod vodstvom Stranke nezavisnih socijaldemokrata, diskreditiraju RS i u zemlji i izvan zemlje. Oni pokazuju samovoljno i bešćutno omalovažavanje strašnog utjecaja što su ih događaji u Srebrenici imali na živote preživjelih te obveza Republike Srpske prema Europskoj konvenciji i Konvenciji o sprječavanju genocida te njezine odgovornosti po Aneksu VII. Daytonskoga mirovnog sporazuma i procesu traženja osoba koje se još vode kao nestale’, navodi OHR. Također se ističe kako je nijekanjem dokazanih činjenica vlast RS-a pokazala da ne poštuje ni daytonski sporazum ni vladavinu prava te da ne želi sudjelovati u procesu pomirbe. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju