Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napredak misije

Ofenziva u Pakistanu ide sporije zbog otpora i bombi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika ofenziva koju na jugu Afganistana vode NATO i afganistanska vojska napreduje sporije nego što se planiralo.

Razlog je otpor talibana, a još više je to zbog bombi koje pobunjenici skrivaju uz cestu, priznao je čelnik Pentagona Robert Gates. Operacija Muštarak (Zajedno, na jeziku dari) u kojoj od 13. veljače sudjeluje 15.000 afganistanskih i međunarodnih vojnika, 'napreduje sporije nego što se planiralo', ali ipak ne dovodi u pitanje strategiju generala Stanleyja McChrystala, zapovjednika NATO-ovih Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF), rekao je američki ministar obrane na tiskovnoj konferenciji. 'Premda nešto sporije nego što smo planirali, stalno napredujemo', istaknuo je zapovjednik združenog vojnog stožera Michael Mullen, koji je uz Gatesa nazočio konferenciji.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

>> Operacija ‘Zajedno’ ušla u drugi dan

Admiral Mullen je upozorio da ne treba odmah izvlačiti zaključak o toj velikoj ofenzivi čija je zadaća preuzimanje nadzora nad Mardžom, bivšim talibanskim uporištem u pokrajini Helmandu. Po riječima britanskog generala Nicka Cartera, koji je u NATO-ovim snagama zadužen za jug Afganistana, operacija u kojoj su dosad poginula četrnaestorica NATO-ovih vojnika i Afganistanac, mogla bi potrajati mjesec dana. Gates je usto pohvalio Pakistan zbog nedavnog uhićenja nekoliko talibanskih vođa, ne otkrivajući pojedinosti o tim operacijama, u kojima je, po nekim izvorima, sudjelovala i CIA. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene