Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavna koordinatorica izborne promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Sjedinjenim Državama nazvala je "pukim nagađanjem" izjavu republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da su izbori namješteni.


"Takvo puko nagađanje je jako loše za politiku", izjavila je Christine Muttonen za austrijsku radio postaju Oe1 dodajući da to dovodi do toga da ljudi "okreću leđa" političkom procesu.

"Demokraciji uvijek štete neprikladne, zločeste i jako polarizirajuće izjave i nagađanja", kazala je ona.

OESS, koji nadgleda izbore diljem svijeta, poslao je 300 promatrača iz 43 zemlje u SAD. Za usporedbu, 2012. bilo ih je samo 57, a Muttonen je rekla da je razlog porasta njihovog broja "vrlo velik interes".

Međutim, također je kazala da ih u nekim državama nema, kao na primjer u Teksasu i Arizoni. Neke države imaju zakon koji zabranjuje međunarodne promatrače, dodala je ona, i "radije to rade sami".

"To je naravno u suprotnosti onome na što su se obvezale sve članice OESS-a (među kojima su i Sjedinjene Države) da su međunarodni izborni promatrači dobrodošli", istaknula je Muttonen. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju