Obavijesti Pretražite Navigacija

OESS odustao od promatranja predsjedničkih izbora u Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) odustala je od slanja svojih promatrača u Rusiju u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji 2. ožujka, navodeći neprihvatljive restrikcije što ih je nametnula Moskva.

"Poduzeli smo sve moguće u dobroj vjeri kako bi poslali našu misiju" rekao je u priopćenju direktor OESS-ova tijela za izbore ODIHR Christian Strohal. "...Ruska Federacija je uvela ograničenja koja su nespojiva s promatranjem izbora".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori u tijeku DRAMA U UKRAJINI: Separatisti oteli autobus s promatračima OESS-a! Slika nije dostupna Ruske predsjedničke izbore pratit će 70 promatrača OESS-a

Rusija je reagirala izjavivši kako je ta odluka neprihvatljiva.

Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako "duboko žali" zbog odluke te da je odnos ODIHR-a pokazao od samoga početka kako ne želi postići kompromis oko promatranja glasovanja na kojem se očekuje da će lako pobijediti Dmitri Medvjedev, štićenik predsjednika Vladimira Putina.

U posebnom priopćenju i Parlamentarna skupština OESS-a je također objavila da odustaje od planova za promatranje ruskih izbora.

"Sa žaljenjem možemo izvijestiti da nas neke okolnosti sprečavaju u namjeri da u Rusiju pošaljemo promatrače", za vrijeme predsjedničkih izbora, stoji u priopćenju OESS-a što ga je potpisao Oliver, aludirajući na ograničenja Moskve kad je riječ o broju promatrača, izvijestio je Reuters.

O odluci Parlamentarne skupštine, sa sjedištem u Kopenhagenu, predsjednika ruske dume Borisa Grizlova obavijestio je njezin predsjednik Goeran Lennmarker, prenosi France presse.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je izjavio kako žali zbog načina na koji je OESS reagirao. "Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) donosi odluke koje treba poštovati, a njihove uvjete treba zadovoljiti. Ukoliko one nisu zadovoljene ODIHR ne prisustvuje izborima. Žao nam je zbog takvog stajališta ODIHR-a", objasnio je Lavrov.

ODIHR je tijelo OESS-a zaduženo za praćenje izbora u europskim zemljama. "Rusija je predložila razuman kompromis, no on nije prihvaćen", rekao je Lavrov.

Između OESS-a i Rusije došlo je do razmirica oko broja i prirode promatračke misije koja je trebala pratiti izbore 2. ožujka. Rusi su izvijestili kako promatrači ne smiju doputovati u Rusiju prije 20. veljače, a ODIHR je izvijestio kako smatra da promatrači onamo trebaju stići najkasnije do 15. veljače, s obzirom da samo na taj način mogu kvalitetno obaviti svoj posao.

Službena Moskva smatra da OESS-om manipuliraju vlade zapadnih zemalja i taj potez vide kao oruđe za napad na Rusiju kad je riječ o ljudskim pravima u toj zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene