Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OESS odustao od promatranja predsjedničkih izbora u Rusiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) odustala je od slanja svojih promatrača u Rusiju u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji 2. ožujka, navodeći neprihvatljive restrikcije što ih je nametnula Moskva.

"Poduzeli smo sve moguće u dobroj vjeri kako bi poslali našu misiju" rekao je u priopćenju direktor OESS-ova tijela za izbore ODIHR Christian Strohal. "...Ruska Federacija je uvela ograničenja koja su nespojiva s promatranjem izbora".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima dijabetes Ukrajina: Pušten jedan od promatrača OESS-a Slika nije dostupna 'Nisu nas taknuli' Oteti OESS-ovci dobro, ne zna se kad će na slobodu

Rusija je reagirala izjavivši kako je ta odluka neprihvatljiva.

Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako "duboko žali" zbog odluke te da je odnos ODIHR-a pokazao od samoga početka kako ne želi postići kompromis oko promatranja glasovanja na kojem se očekuje da će lako pobijediti Dmitri Medvjedev, štićenik predsjednika Vladimira Putina.

U posebnom priopćenju i Parlamentarna skupština OESS-a je također objavila da odustaje od planova za promatranje ruskih izbora.

"Sa žaljenjem možemo izvijestiti da nas neke okolnosti sprečavaju u namjeri da u Rusiju pošaljemo promatrače", za vrijeme predsjedničkih izbora, stoji u priopćenju OESS-a što ga je potpisao Oliver, aludirajući na ograničenja Moskve kad je riječ o broju promatrača, izvijestio je Reuters.

O odluci Parlamentarne skupštine, sa sjedištem u Kopenhagenu, predsjednika ruske dume Borisa Grizlova obavijestio je njezin predsjednik Goeran Lennmarker, prenosi France presse.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je izjavio kako žali zbog načina na koji je OESS reagirao. "Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) donosi odluke koje treba poštovati, a njihove uvjete treba zadovoljiti. Ukoliko one nisu zadovoljene ODIHR ne prisustvuje izborima. Žao nam je zbog takvog stajališta ODIHR-a", objasnio je Lavrov.

ODIHR je tijelo OESS-a zaduženo za praćenje izbora u europskim zemljama. "Rusija je predložila razuman kompromis, no on nije prihvaćen", rekao je Lavrov.

Između OESS-a i Rusije došlo je do razmirica oko broja i prirode promatračke misije koja je trebala pratiti izbore 2. ožujka. Rusi su izvijestili kako promatrači ne smiju doputovati u Rusiju prije 20. veljače, a ODIHR je izvijestio kako smatra da promatrači onamo trebaju stići najkasnije do 15. veljače, s obzirom da samo na taj način mogu kvalitetno obaviti svoj posao.

Službena Moskva smatra da OESS-om manipuliraju vlade zapadnih zemalja i taj potez vide kao oruđe za napad na Rusiju kad je riječ o ljudskim pravima u toj zemlji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene