Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stavljaju ih 'izvan igre'

Odobrene žešće sankcije Iranu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki kongres prihvatio je nove sankcije Iranu u sektoru energetike i brodogradnje.

Američki kongres velikom je većinom prihvatio nove sankcije Iranu u sektoru energetike i brodogradnje samo dan nakon što je predsjednik Barack Obama predstavio nove mjere kojima kani spriječiti nuklearni program Teherana.

Predstavnički dom velikom je većinom izglasovao dosad najoštrije sankcije nametnute Islamskoj Republici zbog njezina odbijanja da odustane o nuklearnog programa koji bi mogao voditi k razvoju nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Izrael upozorava da vrijeme za rješenje iranskog pitanja istječe

Novim se sankcijama kažnjava svaka osoba ili tvrtka koja radi s iranskim naftnim ili plinskim sketorom ili izdaje osiguranje za prijevoz tereta iranskoj nacionalnoj naftnoj tvrtki, sudjeluje u eksploataciji uranija s Iranom ili mu prodaje naftne prerađevine. Sankcije je jednoglasno prihvatio i Senat i sada taj tekst mora potpisati i predsjednik Barack Obama.

Prihvaćanje sankcija u oba doma trebalo bi iranski energetski sektor 'staviti izvan igre' i konačno 'lišiti Iran deviza potrebnih za razvoj njegova nuklearnog programa', rekla je Ileana Ros-Lehtinen, republikanka, predsjednica odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma.

Predsjednik Obama u utorak je predstavio novi paket američkih sankcija Iranu kojima će se kažnjavati banke koje bi pomagale Iranu u prodaji njegove nafte, a pritom je izrijekom naveo kinesku Bank of Kunlun te Iračku banku, prenosi agencija Reuters.

Zapad sumnjiči Islamsku Republiku da pod krinkom razvoja nuklearnog programa u civilne svrhe nastoji razviti atomsko oružje, što Iran redovito opovrgava. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene