Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne do tri godine

Odgađa se primjena kontroverznog zakona: povezivanje Poljske i holokausta još nije zabranjeno

Prosvjed ispred poljskog veleposlanstva u Tel Avivu izazvan zakonom o holokaustu (Foto: AFP)
Prosvjed ispred poljskog veleposlanstva u Tel Avivu izazvan zakonom o holokaustu (Foto: AFP) Foto: Afp
Poljska vlada odgodit će primjenu kontroverznog zakona o holokaustu kojim se zabranjuje spominjanje Poljske u kontekstu zločina nad židovskim narodom za vrijeme Drugog svjetskog rata, prenose u subotu izraelski mediji.

U spornom zakonu stoji da se novčanim ili zatvorskim kaznama do tri godine mogu kazniti oni koji "naciji ili poljskoj državi" pripisuju zločine koje su počinili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Slika nije dostupna Sudit će mu Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

Njime se predviđa do tri godine kazne zatvora za one koji koriste termin "poljski logori smrti" za nacističke logore na teritoriju okupirane Poljske, ali i za one koji tvrde da su i neki Poljaci sudjelovali u pogromu Židova za vrijeme nacizma.

Iako je mjera već dobila podršku poljskog parlamenta i predsjednika Poljske, Varšava je na zahtjev Izraela odlučila odgoditi njegovu primjenu, tvrdi izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi Haaretz.

Taj izraelski list dodaje kako će poljska delegacija uskoro stići u Izrael kako bi razgovarala o postizanju kompromisa oko tog zakona koji mnogi vide kao pokušaj da se ublaži poljska uloga u holokaustu.

Izraelskim dužnosnicima posebno smeta odlomak u kojem vide pokušaj negiranja sudjelovanja nekih Poljaka u istrebljenju Židova, čak mogućnost gonjenja preživjelih iz holokausta koji bi ukazivali na takve slučajeve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene