Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz SAD-a stiglo upozorenje

Izazvali bijes Izraela: Poljska izglasala kontroverzni zakon o holokaustu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski Senat izglasao je u noći sa srijede na četvrtak kontroverzni zakon o holokaustu, namijenjen obrani imidža Poljske, koji je naljutio Izrael i izazvao ozbiljno upozorenje Amerikanaca.

Da bi stupio na snagu, zakon još treba potpisati poljski predsjednik Andrzej Duda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

SAD je u srijedu izrazio "zabrinutost" zbog posljedica tog zakona. Mogao bi imati "posljedice na interese i strateške odnose Poljske, uključujući sa SAD-om i Izraelom", upozorila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert, ocjenjujući da bi eventualne podjele između saveznika "koristile jedino suparnicima".

Pozvala je Poljsku "da preispita zakon u svjetlu njegovih mogućih posljedica na slobodu govora i našu sposobnost da budemo dobri partneri".

U spornom zakonu stoji da se novčanim ili zatvorskim kaznama do tri godine kažnjava one koji "naciji ili poljskoj državi" pripisuju zločine koje su počinili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.

U očima konzervativaca na vlasti u Poljskoj radi se prvenstveno u sprečavanju korištenja izraza "poljski logori smrti" za logore koje su otvorili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.

Izraelskim dužnosnicima posebno smeta odlomak u kojem vide pokušaj negiranja sudjelovanja nekih Poljaka u istrebljenju Židova, čak mogućnost gonjenja preživjelih iz holokausta koji bi ukazivali na takve slučajeve.

Nakon usvajanja nacrta zakona u Donjem domu u petak izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je negodovao: "Nećemo tolerirati izbjegavanje istine i novo ispisivanje povijesti ili negiranje holokausta", kazao je on. Uslijedili su prosvjedi židovskih organizacija u inozemstvu. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene